Politiken og Lundbech-fonden har i anledning af corona-nedlukningen sat 10.000 kr. på højkant til en forrygende fjernunderviser.

Avis vil belønne den bedste fjernunderviser

Politiken og Lundbeckfonden har nu besluttet at flytte uddelingen af årets Undervisningspris til august. De særlige omstændigheder i år har også gjort, at der er oprettet en særpris til bedste virtuelle underviser.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Traditionen tro kårer Politiken og Lundbeckfonden landets bedste undervisere med Undervisningsprisen. Men prisuddelingen, der planmæssigt skulle ske den 12. maj, er nu rykket til 18. august som følge af corona-udbruddet.

"Vi udskyder, fordi corona-krisen fortsætter, og vi vil meget gerne holde festen også. Det er svært at se for sig, at den kunne blive afholdt allerede i maj. Selv hvis skolerne gradvist genåbner efter påske, er det stadig vanskeligt for os at lave reportager om underviserne", siger Jacob Fuglsang, uddannelsesredaktør på Politiken og ansvarlig for Undervisningsprisen til folkeskolen.dk

Indstil din savnede superkollega til en pris 

Det er syvende år i træk, at Politiken i samarbejde med Lundbeckfonden udpeger de bedste undervisere i en række kategorier. Vinderne af de tre hovedpriser får 75.000 kr.

Særpris til virtuel undervisning

Som noget nyt udpeges  i år også de lærere, der har tacklet den digitale nødundervisning særlig godt. En betydelig del af de indstillingerne, der er kommet ind, siden der blev åbnet 3. marts, er ifølge Jacob Fuglsang rettet mod læreres præstationer under corona: 

"Vi kan konstatere, at en tredjedel af indstillingerne direkte knyttet til lærere, der gør det brandgodt med fjernundervisningen".

"Mange lærere står jo i en helt uvant situation nu, og de skal gøre noget, der minder om det de australske lærere har gjort i mange år, hvor de har undervist med store geografiske afstande. Det har der været meget stor anerkendelse af - fra både elever og forældre, der indstiller", siger han - og afviser ikke, at årets særpris bliver et fast element fremover.

Lundbeckfonden giver 10.000 kroner til vinderen af den nye særpris.

Årets lærer: Min forberedelse går også til elevernes fritidsinteresser 

"Ydmyge lærere" kan gode lide det

Jacob Fuglsang lægger vægt på, at Undervisningsprisen har et publicistisk formål.

"Intentionen med prisen er, at man kan lade sig inspirere af andre, der gør det godt, og at man godt kan værdsætte andres præstationer. Det tror jeg ikke, der er nogen, der bliver dårligere lærere af", siger han og tilføjer, at han fornemmer en generel læreropbakning.

"Mit indtryk er, at lærerne modtager prisen godt. I starten var der måske en vis skepsis. Det skal også med, at første gang, vi delte prisen ud, var i 2013 med den svære konflikt. Mange lærere er meget ydmyge og beskedne, når vi henvender os. Den reaktion er der selvføleglig også i lærerprofessionen", siger han.

Vinderne hyldes ved en prisoverrækkelse i Pressen i Politikens Hus den 18. august. Man kan indstille en sej kollega ind til 9. maj via dette link:

Læs mere

Politiken.dk/undervisningspris