PLC-skolebibliotekar
0   8

PLC-medarbejder fik eleverne til at danse i affaldskostumer

Dorthe Bøgh fra Arden Skole fik kursus i at trække kunst og kultur ind i skolen. Det gav ideen til et kulturprojekt om affaldssortering.

I starten af juni fik beboerne på plejehjemmet Myhlenbergparken en oplevelse ud over det sædvanlige. Indskolingseleverne fra Arden Skole dansede nemlig hele vejen gennem byen i kostumer af affaldsmaterialer for at spille sambarytmer på hjemmelavede genbrugsinstrumenter uden for plejehjemmets vinduer. Optoget var kulminationen på næsten et halvt års arbejde med at lære eleverne at sortere affald og samtidig bringe kulturlivet ind i skolen.

»Vores skole har det dogme, at praksisfaglighed er ligestillet med andre fagligheder«, fortæller Dorthe Bøgh, Arden Skoles PLC-medarbejder (pædagogisk læringscenter). Hun er initiativtager til sambaoptoget og det meste af affaldssorteringsprojektet. »Det er noget af det, jeg som PLC-medarbejder arbejder efter, sammen med en tro på at skolens brug af kulturtilbud skal tænkes ind i en sammenhæng med elevernes læring«.

Arden Skoles projekt var en del af professionshøjskolen UC Syds netop afsluttede projekt »Oplevelser og udtryk i nuet - Kvalificering af formidling af kunst og kultur til børn i skolen«. I projektet samarbejdede 15 skoler med fire kulturinstitutioner om at uddanne PLC-medarbejderne til at understøtte og kvalificere deres opgave med at formidle kunst og kulturtilbud og kvalificere elevers møde med professionel kunst og kultur i skolen. Dorthe Bøgh var en af dem, der fik glæde af den uddannelse.

SYV ANBEFALINGER

1 Sørg for ledelsens aktive opbakning.

2 En enkelt ildsjæl skal ikke have hele ansvaret. Læg en plan for, at skolens arbejde med at inddrage kunst og kultur er et fælles ansvar.

3 Sæt kulturoplevelserne i en faglig kontekst, og sørg for at forberede og efterbearbejde selve oplevelsen.

4 Lærerens attitude i mødet med kulturen smitter af på eleverne. En engageret og begejstret lærer får også engagerede og begejstrede elever.

5 Hvis kulturforløbet involverer, at eleverne selv skal skabe for eksempel kunst, musik eller drama, så skab et trygt rum for eksperimenter og fejl. Også her er læreren et vigtigt forbillede for eleverne.

6 Læreren skal øve sig i at stille »gode spørgsmål«, når der skal tales om oplevelsen, ellers kan det være svært at få eleverne til at mene noget. Det kan PLC-medarbejderen hjælpe læreren med at lære.

7 Giv ikke op, hvis det første forsøg med at inddrage kunst og kultur i undervisningen ikke lever op til forventningerne. Evaluer forløbet, og prøv at lære af fejlene og succeserne næste gang.

Kultur er en overset opgave

Børn skal opleve kunst og kultur. Det mener 80 procent af landets borgere i undersøgelsen »Mellem biograf og ballet - kultur ifølge danskerne« fra 2019. Og de mener, at grundskolen har en forpligtelse til at give eleverne oplevelser med kunst og kultur. Men rigtig mange skoler får i den travle dagligdag ikke sat kunst og kultur på skemaet, blandt andet fordi det kan være svært at overskue at sætte det i gang.

Artiklen fortsætter under banneret

I Bekendtgørelse om folkeskolens pædagogiske læringscentres paragraf 1, stykke 2, står, at PLC skal medvirke til at formidle kulturtilbud til børn og unge. Men det kræver tid, overblik og ledelsens opbakning.

På Arden Skole oplever Dorthe Bøgh, at hendes ledelse står bag hende, og det er vigtigt, for PLC kan ingenting alene, understreger hun. I forhold til det konkrete skraldesorteringsprojekt fik hun således både servicelederen og en viceskoleleder til selv at trække i affaldskostumerne for at motivere eleverne.

Viceskoleleder Kirsten Vibjerg Hansen syntes, det var sjovt at være Madam Skrald for en dag, og det fik engageret eleverne:

»På Arden Skole ser vi PLC som noget helt centralt, ikke bare som et fysisk sted, men i forhold til at få vores vision formidlet helt ned i skraldespanden i klasselokalet. Vores næste store projekt er digital dannelse, og her er PLC igen en vigtig spiller for hele skolen«.

Opbakning er afgørende

Birgitte Boelt, som er læringskonsulent på professionshøjskolen UC Syd og tilknyttet projekt »Oplevelser og udtryk i nuet«, fortæller, at langtfra alle skoler er gode til at inddrage kulturen i læringen:

»Virkeligheden er, at lærerne har meget travlt. Vi hører om lærere, der sidder og arbejder på deres bærbare computer, mens børnene ser teater. Under de vilkår er det svært at trække elevernes møde med kulturen ind i en læringskontekst«, siger hun. »Vi skal have en accept af, at kultur kræver tid og er noget, der skal integreres i skolens årsplan«.

Birgitte Reindel, som er formand for Pædagogisk LæringsCenterForening, er glad for UC Syds arbejde med at kvalificere PLC's kulturformidlende rolle. Det er en oplagt opgave for skolernes PLC at indsamle og formidle erfaringer med forskellige kultursamarbejder, men PLC-medarbejderne kan ikke stå for arbejdet alene.

Folkeskolen.dk/PLC

PLC-netværket på folkeskolen.dk er for ansatte og andre med interesse for skolernes pædagogiske læringscentre. I netværket får du ny faglig viden og inspiration til dit arbejde. Du kan også deltage i debatten om PLC.

»Der er grænser for, hvor meget man som PLC-medarbejder kan presse sine stressede kolleger til at tage endnu en opgave på sig«, siger hun. »Hvis området skal opprioriteres, kræver det opbakning fra skoleledelsen og faktisk også fra den kommunale forvaltning. Det er der mange steder, men kommunerne prioriterer virkelig forskelligt her«.

Seje elever

Eleverne fra Arden Skole stoppede ikke med sambarytmerne ved plejehjemmet. De fortsatte tilbage til skolen, hvor de optrådte for forældrene til skolens sommerfest.

»Jeg tror måske, vores elever er lidt seje«, smiler Dorthe Bøgh, da hun fortæller om dagen med de to sambaforestillinger.

»Projektet med at kombinere skraldesortering og kulturoplevelser blev noget, der kom til at involvere næsten hele skolen og mange af mine kolleger. Vi fik for eksempel spejdernes miljøagenter på besøg og havde mange klasser med ude at samle affald sammen med Danmarks Naturfredningsforening. Kulturprojektet kom til at binde en masse ting sammen for skolen. Men det betyder jo også, at jeg som PLC-medarbejder har brug for tid, for samarbejde kræver tid. Man må for eksempel kunne deltage i planlægningsmøder, og man må være til stede lige den dag, ens kolleger har brug for en hånd«.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
620 andre er allerede tilmeldt