Klagehelvede: Fraværsstraffen vil koste op mod 300 millioner til ekstra sagsbehandling

Den nye fraværsstraf i folkeskolen forventes at give anledning til en sand klagestorm fra utilfredse forældre. Bunken af klager forventes at blive så høj, at det vil koste det offentlige 289 millioner kroner i ekstra sagsbehandling, lyder en ny vurdering fra ministeriet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selvom den nye fraværsstraf står til at koste børnechecken for tusindvis af forældre til børn i folkeskolen, så står det offentlige langt fra til at tjene på straffen, der trådte i kraft ved skoleårets start.

Børne- og Undervisningsministeriet skønner, at den nye fraværsstraf vil koste stat og kommuner samlet 289 millioner kroner til og med 2022 til "øgede udgifter til sagsbehandling". Det viser nye tal, som folkeskolen.dk har fået udleveret af ministeriet.  

Trods massiv kritik: Ny minister indfører fraværsstraf efter sommerferien 

Det beløb overgår langt den besparelse, som ministeriet forventer at det offentlige hiver hjem via de færre udbetalinger af børnechecken, som den nye straf vil medføre. Her oplyser ministeriet, at der forventes en besparelse på 105 millioner kroner i samme periode.

8 ud af 10 forældrepar vil klage

De massive ekstraomkostninger til sagsbehandling skyldes, at især Ankestyrelsen står til at få mere end overordentligt travlt med den nye lov, der har til formål at nedbringe mængden af ulovligt fravær i folkeskolen. Som folkeskolen.dk tidligere har skrevet forventer ministeriet nemlig, at hele 80 procent af forældrene vil klage over kommunens afgørelse om at fratage dem deres børnecheck - hvoraf 10 procent vil frafalde deres klage efter en partshøring.

Ankestyrelsen påpegede allerede i august sidste år i sit høringssvar under lovbehandlingen af fraværsstraffen, at straffen "vil have betydelige økonomiske konsekvenser for Ankestyrelsen i form af nye klagesager, som vi ikke har haft hidtil".

Fraværsstraf får minimal effekt: Forventes kun at medføre 10 procent færre elever med for meget fravær

Dengang arbejdede ministeriet med en forventning om, at forældre til 5.600 elever stod til at miste børnechecken med den nye lov. Men som folkeskolen.dk for nyligt kunne afsløre, så har en ny kulegravning af fraværstallene fra sidste skoleår opjusteret det antal til, at 15.300 forældrepar forventes at være i farezonen for at blive ramt på pengepungen - altså næsten tre gange flere end det oprindelige antal.

Ankestyrelsen står derfor til at skulle håndtere langt flere klager end antaget under de politiske forhandlinger af fraværsstraffen, hvor styrelsen allerede råbte vagt i gevær over frygten for en voldsom ekstraopgave.

Folkeskolen.dk har modtaget ministeriets oversigt over de forventede merudgifter til sagsbehandling for henholdsvis 2019, 2020, 2021 og 2022 - udgifter, som samlet løber op i ekstraregningen på 289 millioner kroner. En begrænset del af meromkostningerne går desuden til ekstraopgaver for Udbetaling Danmark, der er den instans, som udbetaler børnechecken til landets forældre - denne del udgør dog kun en meget lille del af de samlede ekstraudgifter til sagsbehandling, oplyser ministeriet. 

Tal afslører, at forældre står til at få held med deres klager

De nye tal fra ministeriet tilbyder et interessant indblik i, hvor ofte det forventes, at Udbetaling Danmark forventes at skulle tilbageholde udbetalingen af børnechecks. Folkeskolen.dk har haft lommeregneren fremme, og her viser det sig, at det tilsyneladende forventes, at en del forældre kan se frem til at få medhold i deres klager.

Forældre til 15.300 elever forventes at blive ramt økonomisk af ny fraværsstraf 

Folkeskolen.dk's beregninger viser nemlig, at ministeriet 'kun' forventer, at Udbetaling Danmark skal tilbageholde en børnecheck 11.321 gange til næste år, som er det første hele år med den nye lov. Et tal, der er betydeligt lavere end antallet af underretninger, fraværsstallene fra sidste skoleår ellers berettigede til.

Således viste ministeriets tal til folkeskolen.dk for nyligt, at elever havde mere end de tilladte 15 procent ulovligt fravær på et kvartal tæt på 24.000 gange sidste skoleår.

Lov vil beskæftige 46 sagsbehandlere

De mange klagesager står til at blive en kæmpe ekstrabyrde for Ankestyrelsen. I styrelsens høringsvar fra august sidste år oplyste ankechef Anne Birgitte Hassing, at en fuldtidsansat sagsbehandler kan afgøre 242 af de forventede klagesager i løbet af et helt år.

Med de nye tal er det langt fra utænkeligt, at Ankestyrelsen står overfor en stor ansættelsesrunde. I hvert fald svarer de nye tal til, at det vil kræve i omegnen af 46 fuldtidsansatte i Ankestyrelsen at håndtere de mange klager, hvis 80 procent af de forventede 15.300 forældrepar klager over kommunens beslutning om at fratage dem deres børnecheck i mindst ét kvartal.

6.000 straffe allerede i år?

Af de nye beregninger forgår det, at Børne- og Undervisningsministeriet forventer, at Udbetaling Danmark skal stoppe udbetalingen af børnechecks tæt på 6.000 gange allerede i år. Det er selvom bekendtgørelsen - og dermed informationerne om, hvordan skoler og kommuner skal håndhæve den nye lov - først blev præsenteret for mindre end to uger siden. Her blev skolerne og kommunerne desuden oplyst, at den nye bekendtgørelse først træder i kraft fra starten af det nye år. 

Kritik af ghettoplan: Skoleledere vil trodse fraværslov 

Forventningen med fraværsstraffen er at nedbringe det ulovlige skolefravær med cirka 10 procent om året. 

 

 

Powered by Labrador CMS