Anmeldelse

Sokratiske samtaler i undervisningen

Sokratiske samtaler i undervisningen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man skal øve sig mere end én gang for at kunne lede en sokratisk samtale, skriver forfatteren i bogens afslutning. Det er sikkert rigtigt, for selv om det kommer til at virke nemt, når man læser denne velskrevne bog om sokratiske dialoger, så er det også tydeligt, at der er mere at lære, end man kan læse sig til! Derfor er det også rigtigt, når forfatteren gør opmærksom på, at det er klogt at arbejde med bogen og de sokratiske dialoger sammen med andre - teamet eller i en form for studiegruppe.

Fakta:

Titel: Sokratiske samtaler i undervisningen

Forfatter: Ann S. Pihlgren

ISBN: 9788778879493

Pris: 229 kroner

Sider: 163 sider

Type: Bog

Forlag: Forlaget Frydenlund

Valg af kommunikationsformer er lærerens vigtigste undervisningsredskab, når det gælder elevers læring. Det gælder, uanset om læreren arbejder med interaktive tavler, gammeldags taskebøger eller blot med den mundtlige dialog mellem lærer og elev(er) som virkemiddel.

Der er ikke på dansk tilbud om mange metodiske fremgangsmåder, når lærere skal vælge mellem dialogiske former. Nordmanden Olga Dyste fik for år siden udbredt sit bud om autentiske spørgsmål, nu er der så også denne bog om sokratiske samtaler. Det lykkes for forfatteren at give en god introduktion til forskellige tidligere tilgange til emnet, for eksempel Mortimer J. Adlers om "the Great Books" og Matthew Lipmans om undersøgende samtaler, og dertil en glimrende beskrivelse af den tilgang, hun gør til sin egen. Her er der både præcision i den metodiske beskrivelse og mange gode eksempler fra små til store børn. Som læser følger man den sokratiske dialog fra start til slut med gode råd baseret på indsigt. Man tænker, at det her tør jeg prøve - og hvis man så også får prøvet, skal man huske at prøve igen - at øve sig som forfatteren anbefaler.