Anmeldelse

Familien i opbrud / Iscenesættelse

Spændende, motiverende og ser ovenikøbet lækkert ud

Bøgerne er velegnede til at arbejde med temaer som familiemønstre og sociale medier i udskolingen. Begge bøger baserer sig på tydelige læringsmål og indragelse af it.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I "Iscenesættelse" bliver en ny slags kendisser præsenteret: dem, der bliver store på de sociale medier, de nye digitale berømtheder. Kristine Sloth fra Aalborg er tidens digitale stjerne. Hun går i 9. klasse og får 30.000 visninger, hver gang hun lægger en ny video op. Hun har ikke mindre end 80.000 abonnenter på sin YouTube-kanal.

Fakta:

Titel: Familien i opbrud / Iscenesættelse

Forfatter: Dorte Østergren-Olsen, Lone Nielsen

Sider: 64

Serie: Klog på dansk

Forlag: Gyldendal

Grænserne for, hvad der er privat og offentligt, er rykket med de sociale medier, som erstatter det gamle fotoalbum. Vi bruger sociale medier til at vise, hvem vi er eller gerne vil være. I Jesper Wung-Sungs novelle "Catwalk" går hovedpersonen til den yderste grænse af selviscenesættelse, og historien fabulerer på en fantastisk måde over, hvad det er at skille sig ud fra mængden. Artiklen ”Drengen der er kendt for at være sig selv” giver god mulighed for at sætte spørgsmålstegn ved, hvad det vil sige at være kendt/anerkendt.

Materialet lægger op til, at eleverne skal arbejde både fagligt og personligt med dialog, analyse, refleksion og til sidst producere egne blogs.

I "Familien i opbrud" skal eleverne gennem multimodale tekster arbejde med indlevelse i hovedpersonernes svære livssituationer. Bogen indeholder noveller af både Bent Haller og Kim Fupz Aakeson, som i den grad udfordrer elevernes fortolkningskompetencer. Digtet ”Er blod tykkere end vand?” slår tonen an og åbner bogens tema. Er ens halvsøskende ens rigtige søskende, og hvad hvis man ikke bryder sig om fars nye kones baby?

Elevernes egne værdier, erfaringer og forestillinger sættes i spil på en spændende og lækker måde i begge bøger. Layoutet gør serien til lækkerbiskener af bøger.