Uge Sex løber af stabelen i næste uge med undervisningsmateriale til 2.-10. klasserne på landets skoler. Løvvangskolen i Nordjylland har allerede deres egen seksualvejledning. "Der skal helst være Uge Sex hele året", siger skolens seksualvejleder Marlene Qvist Simoni.

Nedskrevet seksualplan skal forhindre overgreb mellem elever

Uge Sex rammer landets skoler i næste uge med undervisningsmateriale til seksualundervisningen. På Løvvangskolen i Nørresundby har man netop lagt sidste hånd på en nedskrevet plan for seksualvejledningen.

Publiceret

Uge Sex 2013

Det særlige ved dette års Uge Sex erifølge Sex og Samfund, at lærerne har haft mulighed for at tilmeldeelever helt ned til og med 2. klassetrin. Foreningen har planlagt,at man næste år også tager de to første trin i indskolingen med iforløbet og det gratis undervisningsmateriale. Årets tema er'familier'. I alt 209.548 elever fra landets grundskoler ertilmeldt. Uge Sex finder i år sted 4.-8. februar.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den har været sikker siden 2008 - og det er den også her i 2013. Foreningen Sex og Samfunds såkaldte Uge Sex trækker i næste uge for sjette gang over 200.000 skoleelever ind i fem dage med fokus på seksualundervisningen. Og noget tyder på, at der er brug for Sex og Samfunds opmærksomhed og undervisningsmateriale. Undersøgelser fra foreningen har nemlig vist, at den timeløse seksualundervisning har trange kår - ikke mindst hos lærerne selv, der sjældent er kender indholdet af Fælles Mål for faget.

Lærerne tænder ikke på seksualundervisning

Undtagelsen i Nordjylland Anderledes står det til på Løvvangskolen i Nørresundby ved Aalborg - eller det er i hvert fald skolens seksualvejleder Marlene Simonis klare mål. Hun har sammen med en gruppe af skolens lærere udarbejdet noget, de færreste folkeskoler kan blære sig med, i form af en nedskrevet plan og vejledning for stedets seksualundervisning. Marlene Simoni fortæller, at det især var klinikken Januscentrets tal fra 2012, der sparkede arbejdet med en nedskrevet vejledning i gang.

Sexovergreb blandt elever må ikke være tabu

"Mange af overgrebene foregår blandt børn og unge på skolerne, og det er noget, vi skal være opmærksomme på. Så vejledningen er lavet for at forebygge og allermest for at få det hele italesat. I arbejdet med den her plan har vi fokus på overgrebene, og det er godt at have vores tanker om det her nedskrevet på papir", siger hun.

Men det er ikke kun et spørgsmål om at sætte en stopper for de overgreb, der rent faktisk finder sted. For Marlene Simoni og resten af hendes lærerkolleger har det også været et spørgsmål om at skabe plads til elevernes seksuelle udvikling - et dannelsesrum.

"Det må ikke blive tabubelagt, og det er noget, jeg går meget op i - det må ikke komme til at handle om overgreb det hele. Det handler også om at give eleverne et naturligt forhold til deres egen seksualitet. Seksualiteten er en del af det hele menneske, og det er vores omdrejningspunkt i skolen. Seksualundervisningen må ikke bare være noget, man tager i overbygningen", siger hun.

Ud af skabet Derfor er hun i øjeblikket midt i en længere proces, hvor ikke bare Løvvangskolen, men også resten af kommunens folkeskoler skal inddrages i arbejdet med en bedre og bredere seksualundervisning, hvor 'gummi' ikke nødvendigvis er det mest centrale ord.

"Jeg lægger op til, at alle afdelinger laver deres egne retningslinjer for, hvad man gør konkret - går man i bad med eleverne, må den mandlige idrætslærer opholde sig i pigernes omklædningsrum? Det gælder også fritidsordningen, hvor man for eksempel kan snakke om, hvordan man forholder sig til aktivitetsrum", siger seksualvejleder Marlene Simoni.

"Hvis det ikke skal glemmes, drejer det sig om, at jeg informerer hele tiden og holder det i kog. I min sexvejlederrolle har jeg en hjemmeside, hvor jeg hver dag lægger noget nyt op, som bliver taget op på lærer- og personalemøder. Det er vigtigt, at vi får det snakket igennem og ser, om der er noget særligt, vi skal være opmærksomme på", fortsætter hun.

Seksualfokus hele året Derfor mener seksualvejlederen i det nordjyske da også, at Uge Sex grundlæggende er en god ting. Men det må ikke blive en sovepude.

"Jeg prøver meget på at få det til at handle om mere end den ene uge om året. Der skal helst være Uge Sex hele året. Det er mere vigtigt - men det er selvfølgelig fantastisk, at der kommer noget materiale", siger Marlene Simoni.

Anmeldelse: Uge Sex - nu for de små!