Anmeldelse

Kroppelop.dk / Migogminkrop.dk / Sexfordig.dk

Uge Sex – nu for de små!

God seksualundervisning skaber trivsel i klassen og forebygger mobning, og derfor skal vi huske at undervise i emnet på alle klassetrin, mener foreningen Sex og Samfund.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvert år i uge seks sætter foreningen Sex og Samfund fokus på seksualundervisningen, og hvert år udgiver foreningen gratis og tidssvarende undervisningsmaterialer med forskellige tematikker. Som noget helt nyt er undervisningen udvidet til indskolingen, så der i år også er materiale, der henvender sig til elever helt ned til 2. og 3. klasse.

Fakta:

Titel: Kroppelop.dk / Migogminkrop.dk / Sexfordig.dk

Pris: Gratis

Forlag: Sex og Samfund

Årets tema er familier, og der sættes fokus på det særlige ved ens egen familie, forskellige familietyper og familiens betydning i samfundet historisk set og i dag.

Der er mange gode grunde til at tilmelde skolens elever til Sex og Samfunds årlige seksualundervisnings­kampagne Uge Sex. Det viser sig nemlig, at det timeløse fag meget ofte forsømmes, og at langtfra alle elever får tilstrækkelig god og målrettet seksualundervisning. Samtidig styrker god seksualundervisning trivslen i klasserne og forebygger mobning, hvilket gør faget til et af skolens vigtigste emner. Det kan overraske, at foreningen Sex og Samfunds undersøgelser peger på, at op mod 75 procent af landets lærere ikke ved, hvad der står i Faghæfte 21 om seksualundervisning, og meget ofte forsømmes faget, fordi lærerne er blufærdige eller angste for at træde ind over elevernes blufærdigheds­grænser.

Men der er hjælp at hente, og endda rigtig god hjælp at hente ved at gøre uge seks til seksualundervisningsemneuge, fordi materialet er så godt og så nemt at gå i gang med.  

Undervisningsmaterialet omfatter skriftlige materialer, websites og film. Både materiale og emner er trindelt, så 2.-3. klasse arbejder med blandt andet krop, grænser og følelser, 4.-6. klasse med identitet, krop og pubertet, forelskelse, prævention og sexsygdomme, 7.-9. klasse med seksualitet, kroppens mangfoldighed, følelser og sex, prævention, sexsygdomme og uønsket graviditet, mens 10. klasse kaster sig over prævention, sexsygdomme, køns- og kropsidealer, forskellige familieformer og forestillinger.

Foruden nogle gode lærervejledninger har Uge Sex også tre motiverende og informative websites, hvor du finder film, artikler, quiz og forslag til arbejde individuelt, i grupper og i klassen.

Kroppelop.dk er et helt nyt website til de mindste. I de små klasser arbejdes der med kroppen, med ja- og nej-følelser, og hvad det vil sige at have det godt. Når børn lærer at mærke og give udtryk for, hvad der er rart eller ikke er rart, når de leger med kammeraterne, er det et vigtigt skridt på vejen til at kunne sige til og fra i samvær med andre.

Migogminkrop.dk og sexfordig.dk er blevet opdateret med den aktuelle kampagne om familier. Der er lærervejledninger til alle tre websites.

Det er vigtigt at sikre sig, at der er god ledelsesopbakning, fordi resultaterne fra Sex og Samfunds undersøgelse viser, at den viden, der er i nyere sundhedspædagogisk forskning, ikke sætter sig spor i klasserne, og at under halvdelen af lærerne oplever, at deres skoleleder bakker op om faget. Sex og Samfund understreger, at god seksualundervisning har vigtige og uudnyttede potentialer i forhold til skolens trivsels- og sundhedsindsats. Derfor giver det god mening, at så mange som muligt arbejder for at sikre seksuel og reproduktiv sundhed for alle, styrke den enkeltes mulighed for at træffe frie og informerede valg og bekæmpe stigmatisering og diskrimination på baggrund af køn, krop og seksuelle præferencer.

Selv om mange lærere ikke kender de lovmæssige krav og trinmål til seksualundervisningen som beskrevet i Faghæfte 21, er der heldigvis mange, der benytter sig af undervisningsmaterialerne til Uge Sex. Ting tager tid, og lidt er bedre end ingenting. Uge Sex kan være med til at forebygge seksuelle krænkelser, og hvad venter vi på, når materialet er gratis og særligt tilrettelagt til at øge viden om at træffe gode og sunde valg for sig selv – både i forhold til sociale relationer, familiære relationer, sikker sex - og i forhold til hvad den enkelte har lyst/ikke lyst til seksuelt.

Powered by Labrador CMS