"Jeg håber, at medarbejderne på CSV-Aarhus både byder og vinder udbuddet", siger rådmand Hans Halvorsen (S).

Aarhus dropper at lade andre byde på STU’en

STU’en i Aarhus sendes alligevel ikke i udbud. I stedet skal den forventede besparelse opnås med en partnerskabsaftale med skolen, der underviser de unge. Kommunen vil fortsat udsætte specialundervisningen for voksne for konkurrence, men har udsat det et halvt år.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I efteråret 2011 besluttede Aarhus Kommune at konkurrenceudsætte Center for Specialundervisning for Voksne, CSV-Aarhus, og den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, STU, som Lyngåskolen tager sig af. Det skete som følge af et politisk forlig fra januar 2011. Byrådets borgerlige partier ville kun stemme for budgetforliget, hvis der blev sendt for 50 millioner kroner opgaver i udbud på socialområdet med det formål at spare seks millioner kroner.

Rådmanden: Vi har brug fra at klappe hesten

Nu har Aarhus Kommune imidlertid droppet at konkurrenceudsætte STU'en. Det skyldes, at antallet af STU-elever vokser.

"Vi fandt, at STU'en var velegnet, da vi skulle finde områder at sende i udbud. Dengang regnede vi med 120-125 ansøgere. Nu er vi oppe på 150, og det gør det svært at konkurrenceudsætte STU'en. Vi har brug for at kunne omstille os hurtigt for at kunne imødegå det voksende behov", siger Hans Halvorsen (S), der er rådmand for sociale forhold og beskæftigelse.

I stedet har beskæftigelsesforvaltningen lavet en samarbejdsaftale med Lyngåskolen, som betyder, at kommunen sparer ti procent på STU'en.

"Så er vi i mål i forhold til det politiske forlig om konkurrenceudsættelsen. Selve samarbejdsaftalen går ud på, at vi i samarbejde med Lyngåskolen kan udvikle STU'en ved at udnytte de kompetencer, vi har i huset. Det kan godt være, at vi senere finder på at konkurrenceudsætte STU'en, men lige nu har vi brug for at klappe hesten", siger Hans Halvorsen.

Lyngåskolens leder føler sig heldig

I oktober sagde centerleder Karin Juul fra Lyngåskolen til Folkeskolen, at hun havde svært ved at se, hvordan man kan skille STU'en ud fra skolens øvrige tilbud. For eksempel kan hun frit sende elever i praktik i skolens køkken, i kunstværksted og hos pedellen. På samme måde er der botræning i Lyngåskolen kollegium, og i fritidsdelen arbejder pædagoger med elevernes trivsel og sociale kompetencer, så det er muligt at undervise dem.

"Det bliver ikke let at lade en anden aktør stå for undervisningen alene", konstaterede Karin Juul.

I dag føler hun sig heldig over, at STU'en alligevel ikke skal i udbud.

"Jeg var bange for, at vores faglighed ville blive spredt for alle vinde. Nu har vi den intakt, men det er træls, at vi har skullet spare ti procent", siger Karin Juul, der i forvejen har været igennem en række sparerunder i de senere år. Denne gang har hun sparet en pædagogisk medarbejder og en køkkenmedarbejder væk, så det rammer eleverne så lidt som muligt.

STU har hidtil været fordelt på en afdeling på Lyngåskolen i det nordlige Aarhus og en afdeling i byens sydlige ende. Nu samles eleverne på Lyngåskolen, men fortsat i to afdelinger, da den ene målgruppe er unge med udviklingshæmning og den anden med udviklingsforstyrrelser.

"Så kan vi bruge hinandens faciliteter, faglokaler og kompetencer", siger Karin Juul.

Rådmanden håber, at CSV-Aarhus vinder udbuddet

Til gengæld holder Aarhus Kommune fast i at sende specialundervisningen for voksne i udbud. Ifølge den oprindelige plan skulle vinderen af konkurrenceudsættelsen overtage undervisningen til august, men nu er det udskudt til semesterstart i januar 2013.

"Medarbejderne følte sig ikke tilstrækkeligt informeret og inddraget, og jeg medgiver, at vi ikke har haft den dialog om blandt andet udbudsmaterialet, som de kunne forvente. Det er vi ved at rette op på", siger Hans Halvorsen.

Han vil ikke afvise, at det ender med, at kommunen også opgiver at sende undervisningen på CSV-Aarhus i udbud.

"Det kan være, at vi trækker det tilbage, men lad os nu prøve det af. Jeg håber, at medarbejderne både byder og vinder udbuddet", siger Hans Halvorsen.

Men er det besværet værd - bliver en eventuel besparelse ikke ædt op af møder, tid til dialog og administration?

"Man skulle tro, at du sad og lyttede med bag i lokalet, da vi havde møde i hovedmedudvalget i forgårs, for det var netop det spørgsmål, medarbejderne stillede: Får vi det forventede ud af det? Jeg tror ikke, de synes, det er det mest geniale, vi har fundet på, men et stort politisk forlig siger, at jeg skal konkurrenceudsætte for 50 millioner kroner. Det er det, jeg forholder mig til", siger Hans Halvorsen.

Ifølge den justerede plan offentliggør Aarhus Kommune udbudsmaterialet i næste uge. 

Prisen på specialundervisning presses i bund Rådmand forventer, at institutioner byder på deres egen undervisning Aarhus: Flere vil byde på specialundervisningen for voksne Krav om udbud gør speciallærere utrygge