Rådmand forventer, at institutioner byder på deres egen undervisning

Rådmand Hans Halvorsen (S) opfordrer de to institutioner, der sørger for specialundervisning af unge og voksne, til at selv at byde på opgaven, når Aarhus Kommune snart sender den i udbud. Måske opdager de, at de kan løse opgaven billigere.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I håb om at spare penge inviterer Aarhus Kommune private virksomheder til at byde på specialundervisning for unge og voksne. I dag løser Center for Specialundervisning for Voksne, CSV, sin del for cirka ti millioner kroner, mens Lyngåskolen for 16 millioner underviser 28 unge med psykisk og fysisk funktionsevne og 30 elever med autisme eller svær ADHD på den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, STU.

"Ved konkurrenceudsættelse får vi en god beskrivelse af opgaven. Det er ikke altid selvfølgeligt, hvad den består i. Vi vil se, om vi kan få den løst billigere eller mere effektivt for de samme penge", siger Hans Halvorsen (S), der er rådmand for sociale forhold og beskæftigelse.

Han hæfter sig blandt andet ved, at en elev med autisme eller svær ADHD er cirka 51.000 kroner dyrere end gennemsnitsprisen i KL's vejledning for STU.

"Alene det gør, at der er grund til at se på prisen. Forskellen kan skyldes, at eleverne er mere handicappede end gennemsnittet, men vi vil gerne have syn for sagen", siger Hans Halvorsen.

 

Kontrolbud fra medarbejderne ønskes

 

Rådmanden forventer, at CSV og Lyngåskolen selv byder ind på opgaverne. Han forestiller sig, at det bliver i konkurrence med andre aktører på undervisningsområdet, for eksempel oplysningsforbund.

"Det ligger implicit i vores udbudspolitik, at medarbejderne selv udarbejder et kontrolbud. Når vi har sendt andre opgaver i udbud, har medarbejderne i en række tilfælde været konkurrencedygtige," siger Hans Halvorsen.

Både CSV og Lyngåskolen har tænkt sig at byde. Men de har begge været udsat for massive besparelser i det seneste år, og hverken ledere eller medarbejdere tror på, at det kan lade sig gøre at løse opgaverne billigere, hvis det skal ske med samme kvalitet som i dag.

"Jeg er overbevist om, at medarbejderne passer deres arbejde hver dag, men det er altid sundt at se, om man gør det på den rigtige måde. Vi har alle tendens til at gøre, som vi plejer, men kvaliteten behøver ikke blive dårligere, fordi vi kan løse en opgave billigere ved at gribe den an på en anden måde", siger Hans Halvorsen.

Han vil ikke på forhånd sige, at der kan være en million kroner at hente på for eksempel Lyngåskolens budget til STU på ti millioner.

"Det kan sagtens være, medarbejderne har ret i, at der ikke er noget at hente. Så tager vi det til efterretning og lader måske opgaven gå tilbage til dem", siger Hans Halvorsen.

 

Konkurrenceudsættelse skaber nødvendigvis usikkerhed

 

En konkurrenceudsættelse er behæftet med omkostninger til administration, da det tager tid at beskrive opgaverne, så de kan sendes i udbud. Det er den pris, man må betale, mener rådmanden.

Lærerne på både Lyngåskolen og CSV siger, at de allerede har været gennem opgaverne med en tættekam i forbindelse med de besparelser, institutionerne har været udsat for. De kan kun få øje på, at man kan undervisere billigere ved at skære yderligere i personalet. Derfor frygter lærerne for deres job.

Det lyder ikke som sød musik i øregangene, erkender Hans Halvorsen.

"Så snart man piller ved et område, skaber man usikkerhed. Det skete også, da vi for et år siden udbød danskundervisningen for udlændinge. Men jeg håber ikke, lærerne kommer til at betale med deres job, for det er vores politik, at de skal være rimelig sikre på deres ansættelse", siger Hans Halvorsen.

Specialundervisningen er kommet i spil til konkurrenceudsættelse som følge af, at byrådets borgerlige partier kun ville stemme for budgetforliget, hvis  der blev sendt opgaver på socialområdet i udbud.