Stort plaster på såret til 93-gruppen

Et plaster på et kraniebrud kaldte en nordjysk lærer det engangsbeløb, den såkaldte 93-gruppe fik ind på pensionskontoen ved OK02. Men nu er der en forhøjelse på 2,7 procent på vej til lærerne, der så deres tjenestemandspension forsvinde i 1993.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alle overenskomstansatte lærere og børnehavelederes pensionsindbetalingsprocent stiger fra 17,1 procent af lønnen til 17,3 procent som led i det overenskomstforlig, som faldt på plads i morges. Oveni får 93-gruppen yderligere 2,5 procent, så de i alt som en personlig ordning får et beløb svarende til næsten 20 procent af deres løn ind på kontoen hos Lærernes Pension hver måned, ind til de går på pension. Derudover vil kommunerne indsætte 52 millioner ekstra pensionskroner til 93-gruppen i form af engangsbeløb, som sættes ind på de pågældende læreres pensionskonto i februar 2007.

Alt i alt ligner plasteret på såret til gruppen, der er blevet kaldt foreningens dårlige samvittighed den pensionsforhøjelse på 2,9 procent, som DLFs pensionsrapport anbefalede for nogle år siden, og som Nordkredsen sidste år tilforhandlede de lokale 93-gruppelærere.

Den gruppe, som aftalen omfatter, er mennesker, der stadig arbejder i folkeskolen, og som i 1993 var timelærere, faste vikarer, vakancevikarer, årsvikarer eller ikke-tjenestemandsansatte lærere og børnehaveklasseledere, der tidligere havde været ansat i en stilling med ret til tjenestemandspension. Man regner pt. med, at det drejer sig om lige under 3000 lærere. Timelærere og vakancevikarer havde før 1993 ret til tjenestemandspension, selvom de ikke var tjenestemænd, og årsvikarer havde et tilsagn om, at hvis de senere fik en tjenestemandsstilling, ville deres anciennitet fra tiden som vikar tælle med i pensionsberegningen. Ved kommunaliseringen i 1993 blev de alle sammen overenskomstansat og fik en pensionskonto i Lærernes Pension, hvis indestående ikke langt fra har vokset sig stort nok til at give dem den pension, de ville have fået som tjenestemænd.