Det er lidt skuffende, idet vi havde ventet en fremgang, som har kunnet ses i Pirls og Timss i 4. klasse

Pisa: Lille nedtur for Danmark - større for Sverige og Finland

Det er ikke meget at glæde sig over for Danmark i den seneste Pisa-undersøgelse, som netop er offentliggjort. For fjerde Pisa i træk er Danmarks score faldet i matematik, mens det er gået endnu mere tilbage for Sverige, Finland og Island. Der er i det hele taget tilbagegang for en række af de lande, vi normalt sammenligner os med, i Pisa 2012.

Publiceret

Danmark i Pisa 2012

Matematik 500 p., lige over OECD-gennemsnittet,tilbagegang for fjerde Pisa i træk

Læsning 496 p., på OECD-gennemsnittet, stortset som tidligere

Naturfag 498 p., på OECD-gennemsnittet, stortset som tidligere

Cirka 510.000 15-årige i 65 lande har besvaretPisa-opgaver
og det tilhørende spørgeskema. Landene får en Pisa-score ilæsning, naturfag og matematik, men hver Pisa-undersøgelse harhovedfokus på et af områderne - denne gang matematik.

I Danmark har 7.481 15-16-årige elever fra 339uddannelsesinstitutioner deltaget - både folkeskoler og frie skolerindgår

Top 5 i Pisa 2012

Matematik: Shanghai(Kina), Singapore, Hong Kong (Kina), Taipei(Taiwan), Korea

Læsning: Shanghai (Kina),  Hong Kong(Kina), Singapore,  Japan, Korea

Naturfag: Shanghai (Kina), Hong Kong (Kina),Singapore, Japan, Finland

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bondo om Pisa: Politikerne har fejlet

"Det er lidt skuffende, idet vi havde ventet en fremgang, som har kunnet ses i Pirls og Timss i 4. klasse", konstaterer formanden for det danske Pisa-konsortium Niels Egelund og påpeger, at det er omtrent de samme fødselsårgange af elever, der er blevet testet som 15-årige i Pisa 2012, som har vist stor dansk succes og fremgang i matematik- og naturfagsundersøgelsen Timss- og læseundersøgelsen Pirls.

Shanghai topper Den kinesiske megaby Shanghai topper Pisa i både læsning, matematik og naturfag. Finland er fortsat i Pisas top 5 i naturfag, men ikke længere i læsning eller matematik, hvor østasiatiske stater og provinser er altdominerende. Samlet set er Pisa-score gået ned i OECD-landene med det resultat, at OECD-gennemsnittet i alle tre Pisa-områder er faldet.

Flere svage elever

Danmark blev kun på et hængende hår godkendt til deltagelse i Pisa 2009, fordi for mange elever var undtaget på grund af særlige behov. Den problemstilling har det danske Pisa-konsortium denne gang undgået ved at tilbyde en særlig én times-Pisa, en "Pisa light" til de svageste elever, og dermed er det lykkedes at få flere at de svageste elever til at deltage i Pisa - alligevel er Danmark et af de lande der har undtaget flest elever fra Pisa-deltagelse på grund af faglige, sociale eller fysiske handicap.

Grupperne af danske elever, der har klaret Pisa-opgaverne dårligt, er vokset fra 2009 til 2012, mens andelen af højt præsterende elever er blevet mindre.

"Det, der kendetegner de sydøstasiatiske lande, er, at de både har særdeles mange højt præsterende og relativt få lavt præsterende elever", forklarer Niels Egelund i en kronik i fagbladet Folkeskolen.

Kronik: Lidt skuffende Pisa 2012

Læs mere

'Pixi-udgave' af den danske Pisa-rapport

Den danske Pisa-rapport

Undervisningsministeriets notat om Pisa2012 

Den internationale Pisa-rapport