Anmeldelse

Problemskabende adfærd ved udviklingsforstyrrelser eller udviklingshæmning

Problemskabende adfærd ved udviklingsforstyrrelser eller udviklingshæmning

En effektiv nøgle til forståelse og håndtering af problematisk adfærd. Det gælder både om du har en professionel eller familierelation til et barn/ung/voksen, der har en adfærd, som er problemskabende.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen har en meget kompetent tilgang til problematisk adfærd, der kan opstå i forbindelse med for eksempel ADHD, autisme og selvskadende adfærd. Du præsenteres for blandt andet problematikker ved manglende impulshæmning, og hvad kravene til barn/ung/voksen (efterfølgende kaldet brugeren) kan udløse adfærdsmæssigt. I forlængelse af at en problematik gennemgås, er der beskrivelser fra praksis.

Fakta:

Titel: Problemskabende adfærd ved udviklingsforstyrrelser eller udviklingshæmning

Forfatter: Bo Hejlskov Elvén

ISBN: 9788777066313

Pris: 328 kroner

Sider: 255 sider

Type: Bog

Forlag: Dansk Psykologisk Forlag

Opbygningen er meget pædagogisk, da den giver læseren både en forforståelse og en praksisvinkel. Du får konkrete anvisninger på, hvordan du kan forebygge, at brugeren kommer i situationer, som kan udløse problemskabende adfærd. Vores optik som professionelle i håndteringen af brugeren skal være at skabe rammer, så brugeren ikke får en problemskabende adfærd. Dermed ændres fokus fra, at det er brugeren, der er problemet. Rammer kan sikre, at brugeren ikke bliver angst, kommer i affekt, bander, slår hovedet i væggen eller bliver udadreagerende. Så det er vores professionelle måde at forholde os til adfærden på, som vi skal arbejde med.

Bogens primære sigte er at forebygge problemskabende adfærd, men der er også i et af kapitlerne eksempler på, hvad man kan gøre, hvis det er kommet til konflikter. Her beskriver forfatteren, at normal adfærd er at trække sig for at skabe selvkontrol, når vi bliver pressede. Men ofte træder det pædagogiske personale frem mod brugeren, der trækker sig tilbage og løber væk med mere. Det ender ofte med en fastholdelse. Forfatteren peger på, at vi skal afvente, at brugeren får kontrol over sig selv igen. Hvis konflikter og kravsituationer med mere kan betragtes med denne optik, giver det refleksion over egen praksis og metoder.

Den faste struktur, teori efterfulgt af praksiseksempler, kan virke lidt ensformig i længden, og der kommer lidt gentagelser. Men omvendt kan du springe eksemplerne over, hvis du kender praksisfeltet og er vant til at læse faglitteratur om emnet.

Sammenfattende er det en god grundbog, som jeg vil anbefale til forståelse for brugernes problematikker og til udviklingen af pædagogiske redskaber. Omvendt kan den også anbefales til "gamle rotter", da der også er nye input at hente. Og så glæder det mig, at der bag i bogen er en lille opsummering af hovedpointerne i bogen. Så kan jeg vende tilbage som læser og kort få repeteret det, jeg har læst, uden at skulle bladre hele bogen igennem igen.