Opgavekommission: Læseprøven skal være svær

Formand for opgavekommissionen bag læseprøven erkender, at nogle af spørgsmålene er meget svære. Men det er skal de også være, hvis man skal kunne bedømme de allerbedste elever, siger han. Ændringer af prøven kan dog komme på tale.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I løbet af sommeren vil en lang række elevbesvarelser blive nærmere analyseret, og hvis det viser sig, at lige netop kategorien 'sikre, men langsomme læsere' bedømmes for hårdt, kan ændringer af prøven komme på tale. For selvfølgelig er det vigtigere at læse sikkert end at læse hurtigt", sådan lyder det fra Søren Aksel Sørensen, som er formand for opgavekommission i læsning og retskrivning, i et indlæg på folkeskolen.dk

Læseprøven er fra flere sider blevet kritiseret for at fokusere for meget på læsehastigheden, fordi eleverne kun har en halv time til at læse en stor mængde tekst og svare på 50 spørgsmål. Søren Aksel Sørensen fastholder dog, at prøven bør kunne læses af ubesværede læsere, hvilket vil sige elever, der lever op til trinmålene. Han peger på, at flere undersøgelser viser, at mange danske elever læser for lidt.

"En forøgelse af læsehastigheden og en forståelse af stadigt sværere tekster kræver, at man læser mere end mange unge gør i dag. Jeg vil endda vove et bud på hvor meget: læs mindst ti sider hver dag (i gennemsnit). Så skal vi nok lave en prøve, I kan læse og løse inden for den fastsatte tid", skriver han.

En anden del af kritikken er gået på, at nogle af nogle af svarmulighederne er for tvetydige. Søren Aksel Sørensen erkender, at tolkningen af den skønlitterære tekst 'Har du slips?' kræver en meget opmærksom læser, som kobler flere informationer til den rigtige pointe.

"De meget sikre læsere fanger denne pointe, men den er vanskelig. Og sagt lige ud; der skal jo også være svære spørgsmål. Flere tekster kan læses og spørgsmål løses af læsere på mellemtrinnet, men hvis man skal kunne bedømme også de allerbedste, er det nødvendigt, at der også er meget svære spørgsmål".