Offentligt ansatte er bange for at udtale sig

Over halvdelen af lærere, sygeplejersker og pædagoger frygter for konsekvenser fra arbejdsgiveren, hvis de udtaler sig offentligt. Og med rette, for dem, der udtaler sig, oplever ofte reprimander bagefter.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af de ansatte, der har valgt at udtale sig offentligt om uholdbare situationer på deres arbejdsplads, er hver tiende blevet indkaldt til en "kammeratlig samtale" hos deres arbejdsgiver. Det viser en ny undersøgelse fra FTF, baseret på svar fra cirka 2700 lærere, politifolk, socialrådgivere og andre offentligt ansatte.

I Danmarks Lærerforenings sekretariat oplever man ikke mange henvendelser om ytringsfrihed.

"Jeg kan ikke mindes en eneste sag om en lærers ytringsfrihed, som er blevet rejst for domstolen, og det er meget få henvendelser, vi får i sekretariatet overhovedet. Men selvfølgelig kan der være henvendelser i kredsene, og man ved ikke, hvor stor en grad af selvcensur, der hersker på lærerværelserne", fortæller konsulent i DLF Steen Dam.

Undersøgelsen fra FTF viser, at 63 procent af de offentligt ansatte har oplevet at stå i en uholdbar situation på sit nuværende eller tidligere arbejde, som de mente, at offentligheden burde kende til. Men kun 13 procent påtalte dette over for offentligheden.

Lederne skal kende reglerne

Lærere har som alle andre fuld ret til at udtale sig som privatpersoner, og de må ifølge Steen Dam også gerne underskrive sig som lærere for eksempel på læserbreve. Det vigtige er, at de ikke udtaler sig på skolens vegne. De formelle regler kender over halvdelen af de adspurgte i FTF's undersøgelse godt. Men i FTF vurderer man, at der i høj grad er brug for, at lederne i højere grad kender og respekterer de ansattes ret til at ytre sig.

Danmarks Lærerforening kørte for to år siden en sag for skoleleder Louis Hansen, som blev fritaget fra tjeneste efter at have forsvaret sin skole i et læserbrev i den lokale presse. Men sagen blev ikke rejst på baggrund af begrænsning af ytringsfrihed, men på uberettiget fritagelse for tjeneste.