Mere kritik af læseprøven
Selvom der efter fleres mening er mere end ét korrekt svar på flere opgaver i afgangsprøven i læsning, så fastholder Opgavekommissionen, at kun ét svar gælder. Dansklærerforeningen kritiserer også, at prøven er indført alt for hovedkulds.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Blandt andre Dansklærerforeningen har kritiseret, at man har lagt læsehastigheden ind som et meget markant parameter ved kun at give eleverne en halv time til at læse fem tekster og besvare 50 opgaver. Og sit nyhedsbrev til medlemmerne af Dansklærerforeningens folkeskolesektion, skriver formand Jens Raahauge desuden: "Selv om dansk-faget fik udsendt eksempler på udformning af prøven tidligere end flere andre fag, så er det udtryk for et tidstyranni at indføre nye prøvetyper så hovedkulds. Det kan jo ikke være meningen at danskundervisningen i 9. klasse skal domineres af øvelser i at gå til prøve. Langt hovedparten af landets dansklærere har faktisk en mere seriøs indstilling til faget. Men for at kunne lave en strategi på et så teksttungt materiale, må der altså nogen træning til".
I skolekom-konferencen om dansk-afgangsprøverne er der også rejst kritik af den første afgangsprøve i læsning nogensinde. Hvor man i retskrivningsprøven efter den såkaldte forcensur har angivet alternative svar til flere opgaver, fastholder Opgavekommissionen ét svar på de opgaver til novellen 'Har du slips?', som også Folkeskolens journalister kritiserede, da de for nylig testede prøven.
"Man skal jo huske på, at når resultatet af karaktererne i læseprøven offentliggøres efter sommerferien, så har den store offentlighed intet kendskab til, at nogle af de forkerte svar måske skyldtes, at spørgsmålene var upræcist stillet i elevernes hektiske kamp mod uret, og at facitlistens svar i ét tilfælde ligefrem var forkert", skriver konsulent i Aalborg Kommune, Henrik Vejen, i et indlæg på folkeskolen.dk. "Tilbage vil vi måske stå med et resultat af endnu flere funktionelle analfabeter end hver femte elev, som det påstås. Hvem er elevernes advokat? Det er i hvert fald ikke årets opgavestillere, hvis ører er rødere end en solnedgang i maj!"
Se Henrik Vejens gennemgang af opgaverne til 'Har du slips?' via linkene til højre.