Hjortespring Skole bliver den første Månedens Skole

Gode læsekompetencer forebygger problemer på senere klassetrin, lyder filosofien bag succesen med at lære eleverne at læse på Hjortespring Skole i Herlev. Skolen er netop blevet udvalgt som den første Månedens Skole.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eleverne på første klassetrin læser sammen to og to en lektion om dagen og underviser på den måde hinanden. Foruden dansklæreren er der støttelærere til stede, som hjælper de elever, der har det sværest. Tiden er skaffet ved at omprioritere skolens resurser til specialundervisning, så de i højere grad kommer begynderlæsningen til gode.

Skolen kan dokumentere, at indsatsen nytter. I maj sidste år viste den

diagnostiske læseprøve, at 88,6 procent af eleverne i 1. klasse læste "sikkert og hurtigt". Året før var tallet halvt så stort: 43,6 procent

Danmarks Lærerforening og Undervisningsministeriet udvælger hver måned en Månedens Skole for at skabe et positivt billede af det engagement, der bærer folkeskolen, og for at gøre det muligt for skolerne at lære af andres succeser.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) har ikke indflydelse på valget af Månedens Skole, men han er glad for, at den første er udnævnt på baggrund af sin indsats med læsning.

Læsning er jo alle fags moder, og det er godt at se, hvordan skolen - tilmed i et miljø, hvor både lærere

og elever trives. Det er herligt. Det er netop alle de gode initiativer og

lærernes engagerede indsats, vi gerne vil have frem i lyset med projekt

Månedens Skole".

"Læsning er alle fags moder, og det er utrolig godt, at den første Månedens Skole ved hjælp af tidlig indsats og en løbende skriftlig evaluering klart har forbedret elevernes læsekundskaber. Det viser, at det gør en forskel, når der ydes en indsats, og det skaber viden om, hvad der virker. Det gør det muligt for andre at lære af det, og det giver en meget mere positiv måde at drøfte skole på end gennemsnit fra Pisa-undersøgelser", siger Bertel Haarder.

Kritik af DLF's rolle

DLF's formand, Anders Bondo Christensen, er blevet kritiseret for at lade sig spænde for et mediestunt af undervisningsministeren. Det afviser han.

"Jeg er ikke med i et mediestunt. Jeg promoverer lærernes indsats. På medlemsmøde efter medlemsmøde har jeg hørt ønsker om, at DLF skal give et bedre billede af folkeskolen, og det er præcist det, jeg vil", siger Anders Bondo og efterlyser hjælp fra skolerne.

"Skolerne skal sende beskrivelser af deres undervisning ind til Månedens Skole, og det behøver ikke være exceptionelt. Det er ikke en konkurrence om, hvem der er bedst. Vi vil vise, at der er mangfoldige måder at undervise på, og at lærerne tager ansvar for at skabe en god skole med lange seje træk. Lærere og skoleledere har mange ideer til, hvordan udfordringerne i skolen kan løftes. Hvis vi ikke selv er parate til at fortælle de gode historier, kan vi ikke forvente, andre skal gøre det", siger Anders Bondo.

Alle indstillinger offentliggøres på Undervisningsministeriets og DLF hjemmesider.

Læs mere

Indstillingsskema