Lastbilchafføren Martin Juelsholt tog en dag ud for at være med til at lære børnene om sikkerhed på vejene. "Jo tidligere, man sætter ind, jo bedre".

Lastbiler indtager skolegården

Hvordan ser der ud i en lastbilchaufførs sidespejl? Det spørgsmål kan indskolingseleverne på Skolen på La Cours Vej svare på. De fik i dag besøg af Lastbilkaravanen, som begyndte sin færdsels-infotur om chaufførens blinde vinkler.

Publiceret
"Det giver mening at sætte ind i indskolingen, for der er ellers ikke noget færdselsundervisning på de små klassetrin", siger Malene Vitus, projektleder for Lastbilkaravanen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Du kigger op på den 19 ton tunge lastbil på din venstre side, mens du kører på cykelstien i fuld fart. Du skal lige ud. Du tænker over, om chaufføren når at se dig inden krydset, men cykler videre. Du har travlt, skal nå at forberede dig inden timen, og du skal nå det grønne lys. Chaufføren har nok opdaget dig, tænker du, så du speeder op, inden han drejer til højre. Bang.

I år er fire mennesker døde i ulykker, hvor en lastbil drejede til højre ind i en cyklist, chaufføren ikke havde set. De højresvingsulykker vil brancheorganisationen for vejgodstransport ITD prøve at forebygge, og derfor har de arrangeret Lastbilkaravanen, der i dag startede sin skolerundtur i hele landet for at gøre indskolingsklasserne parate til trafikken.

"Vores lastbiler fylder meget på vejene, og derfor har vi et kæmpe ansvar for at fortælle de unge cyklister om de farer, man skal være opmærksom på på vejene", siger Malene Vitus, der er projektleder for Lastbilkaravanen.

Trafiksikkerhed gennem sjov og leg

"Man skal blive bagved lastbilen".

Storm og Johanne fra 0. klasse på Skolen på La Cours Vej på Frederiksberg genfortæller budskabet fra Lastbilkaravanen-sangen, som skespilleren i lastbilchauffør-kostume Magda har sunget for børnene. I dag var de to elever og deres klassekammerater op til 3. klasse på lynkursus i trafiksikkerhed. De skulle synge og danse med skuespilleren Magda, snakke med en vaskeægte politibetjent om færdselsreglerne, og så skulle de op i kabinen på en lastbil for at få øje på de blinde vinkler, hvor cyklister 15 gange om året i gennemsnit dør eller bliver hårdt skadede. La Cours Vej er første stop på den tre uger lange info-karavane, der skal besøge cirka 100 klasser mere.

"Vi håber ved at gå tidligt ind, inden børnene overhovedet er kommet rigtigt ud på vejene, at det bliver prentet ind i nethinden på dem, at de skal blive bagved lastbilerne, så de husker, også når de bliver ældre og er mere selvstændige på vejene. Forhåbentlig tager de det også med hjem til deres forældre, som kan lære noget af det", siger Malene Vitus.

Organisationen ITD har på forhånd hvervet medlemschauffører til at være med i Lastbilkaravanen. En af dem, der gerne ville køre sin lastbil ind i skolegården på La Cours Vej for at fortælle børnene om blinde vinkler, er Martin Juelsholt, en rigtig lastbilchauffør, der til daglig arbejder for firmaet HC Pumps & Trucks. Han har selv siddet i situationer, hvor han var nervøs for netop børns cykelkørsel.

"Børn kan være så impulsive, og derfor kan det være farligt i kombination med en lastbil. Man ved ikke, om de lige pludselig cykler en anden vej, end man havde troet. Det, jeg er allermest bange for, når jeg kører omkring skoler, er ikke at se børnene", siger Martin Juelsholt, som håber, at børnene i dag får øjnene op for, hvor svært det er at orientere sig i en lastbil.

Færdsel på skoleskemaet - også for de små

Hvis din skole ikke er på Lastbilkaravanens rute, så kan du på lastbilkaravanen.dk hente undervisningsmateriale om færdsel og lastbiler, der retter sig til 0. til 2. klasse. Ifølge projektlederen Malene Vitus er det vigtigt at sætte ind i de små klasser, fordi de så tidligt som muligt skal vide, hvordan man opfører sig, når der er en lastbil på vejen. Udover det ser hun også et hul i færdselsundervisningen i netop indskolingen.

"Der er forskellige tilbud og arrangementer, når børnene bliver ældre, og der er for eksempel cyklistprøven i 6. klasse. Men i de små klasser har de ikke rigtig noget. Det er selvfølgelig fordi, de ikke er kommet ud på vejene endnu, men for os er det en god grund til at sætte ind allerede i 0. klasse", siger Malene Vitus.

For Storm og Johanne har det været en spændende dag med lastbilchauffører og en politibetjent som lærere. De har fået gule refleks-veste og -bånd og er nu en tand mere parate til at sætte sig op på den tohjulede og gebærde sig i trafikken. Inden da kan man jo godt lige blive imponeret over, hvor sejt Martin Juelsholts lastbilkabine er indrettet.

"Det var vildt sjovt, fordi han har alt muligt derinde, både køleskab, computer og noget at drikke, og der er også en iPad", siger Storm og Johanne.