Anmeldelse

it-bogen for 5. klasse

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her er så tredje bog i serien, der startede med "it-bogen for 3. klasse". Konceptet er stadig det samme, en engangsbog til eleverne med opgaver, der skal løses på computeren, og indsatte spørgsmål, der skal udfyldes med blyant i selve bogen.

Alle oplæggene tager udgangspunkt i Office-pakkens værktøjsprogrammer. Afsnittet om Excel indeholder nogle gode opgaveeksempler. Her er et forsøg på at inddrage it i faget idræt. Jeg ved ikke, om idrætslæreren vil finde de nævnte øvelser fagligt relevante, men idéen er da spændende.

Introduceringen af tegne/maleprogrammet Paint i 5. klasse er derimod efter min mening malplaceret. Paint bør inddrages i indskolingen. I 5. klasse skal man netop i gang med et rigtigt billedbehandlingsprogram, og der findes adskillige gratis anvendelige programmer.

Det lærerhenvendte forord er problematisk, for eksempel er det ikke rigtigt, at: "Indholdet matcher intentionerne for anvendelsen af it i de enkelte fag, som de fremgår af Fælles Mål fra Undervisningsministeriet". Intentionerne i Fælles Mål er mere ambitiøse, denne udgivelse lægger i højere grad vægt på indøvelsen af it-håndværket.

Bogen indeholder en del gode oplæg og brugbart it-stof, især i forbindelse med Word- og Excel-afsnittene. Men at sætte så megen tekst ind i et engangshæfte, hvis mål er at lære eleverne at håndtere programmer på computeren, mener jeg stadig ikke er en god løsning.