Debat

Fælles organisationsansvar

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Overenskomsten har givet merarbejde ude på skolerne. Det blev forudset af nej-sigerne, så efterfølgende spørger de ramte lærere formanden, om de skal yde gratisarbejde eller blot acceptere, at den røvede forberedelsestid betyder ringere undervisning. Den ja-sigende formand bliver spurgt, men snakker tilsyneladende udenom, selv om der burde være et klokkerent svar til spørgerne!

Formanden og det ja-sigende flertal i hovedstyrelsen samt nej-flokken har som repræsentanter for organisationen DLF pligt til at følge de regler, der gælder og er aftalt. Efter overenskomstens indgåelse er der en fredspligt, og det er lige så lidt et svar til de spørgende lærere at opfordre dem til arbejdsvægring og temponedsættelse og også et ubehageligt eksempel på, at man skubber enkeltlærere foran sig i et forsøg på at promovere egen individuel opfattelse, selv om man som hovedstyrelsesmedlem er bundet af et fælles organisationsansvar. Personligt har jeg aldrig fået undervisning i dansk kollektiv arbejdsret, og debatten om overenskomstens udmøntning mellem formand og hovedstyrelsesmedlemmer og enkelte medlemmer på arbejdspladserne mere end antyder, at kursus er nødvendigt for de ansvarlige organisationsfolk, uanset om de har talt for et ja eller nej til overenskomsten.

Lad os antage, at et antal lærere virkelig fulgte rådet om at 'tage sig selv til rette' og begå selvtægt og meddelte skoleledelsen, på hvilke områder man nu springer over. For den enkelte lærer betyder aktionen, at der kan dømmes misligholdelse i forhold til stilling og rejses kritik af undervisningen. Og arbejdsgiverne kunne vel også rejse sag over for DLF og belaste foreningens økonomi med en kæmpebod, fordi en ansvarlig fra hovedstyrelsen med sine udtalelser er overenskomststridig i forhold til den kollektive aftale. Hvis en arbejdsret eller tjenestemandsret kom til den afgørelse, at ansvaret skulle anbringes hos pågældende hovedstyrelsesmedlem, må denne være indstillet på at betale boden af egen lomme.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Som nej-sigere har vi derfor kun den mulighed at få arbejdsretlige tvister afklaret via det arbejdsretlige system og ikke blandt individuelle medlemmer. Det kunne et hovedstyrelsesmedlem arbejde på.

Torben Thomsen

Aars