Debat

Nok er nok, hvor er respekten?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Egentlig en klokkeklar sag. En 11 år gammel elev på en skole i en kommune skriver på hjemmesiden Arto, at hans lærer er pædofil.

Skolelederen reagerer, som skoleledere bør - bortviser eleven og beder forældrene om at finde en anden skole til deres barn. Forældrene hyrer i misforstået solidaritet med deres søn en advokat, hvilket afføder, at politikerne kommer ind i sagen. I Helsingør Kommune vedtager byrådet, i misforstået solidaritet med kommunens økonomi, at underkende den ellers fornuftige og velbegrundede beslutning, skolelederen traf. Jeg har ikke misforstået noget, men deler den vrede, lærerne har over denne tilsidesættelse af skolelederens dømmekraft, der er sket. Jeg er dybt bekymret for de konsekvenser, det har for denne lærer. Jeg er dybt bekymret for, hvad byrådets beslutning kan have for lærernes arbejdsmiljø i den kommune. Hvor er respekten for lærernes arbejdsvilkår? Hvad bliver det næste? Det er selvsagt noget rod, når de forkerte blander sig. Men er det noget enkeltstående, nej, det er bare en sag, der er oppe i medierne lige her og nu. Lignende situationer opstår overalt i landet, og hvad gør vi ved det? En hjemmeside som Arto er ligesom graffiti, der breder sig, indtil der er nogen, der gør noget ved det. Vi skal som skole ikke finde os i, at man kan komme på Arto i skoletiden. Hver gang der opdages en ny bagdør til dette sted, skal der lukkes af. Vi skal vise, at vi ikke finder os i det. Vi skal opdrage eleverne, når nu forældrene ikke magter det. Vi skal måske have genopdragelsesklasser, hvor madam Gad kommer til ære og værdighed, og hvor eleverne ikke kommer ud fra, før de har bestået en prøve i god opførsel. Det nytter ikke, at vi kun snakker om det - der skal konkret ske noget. Ledelsen og andre skal sørge for på den enkelte skole, at der er nogle voldsretningslinjer, der træder i kraft, når der er tale om fysisk og psykisk vold. Lærerne skal sørge for at anmelde fysisk vold til politiet, når det sker.

Så læren af dette må være, at man rundt om i det ganske danske land får strammet op på det opdragende element, og det gælder også over for forældrene. Forældreopdragelse, når de afleverer deres børn i børnehaveklassen, så er der håb om, at vi igen kan få elever, der ved lidt om, hvad grænser og god opførsel er.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler