Anmeldelse

NaturTeknik for anden / NaturTeknik for børnehaveklassen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så er de næste dele af "NaturTeknik for ..." udkommet, så der nu er materiale til børnehaveklasse, 1. og 2. klasse.

Til børnehaveklassen består materialet af en Storbog (42 gange 56 centimeter), 15 billedkort, som er gengivelser af den store bogs sider, en lærervejledning og en elevbog, "Din bog", som er tænkt som elevernes logbog. Emnerne i bogen er Os selv, Dyr, Planter, Sand og Vand samt Bevægelse. Lærervejledningen er meget grundig, og til hvert opslag i bogen er der målbeskrivelse, forslag til aktiviteter, ideer til undervisningsdifferentiering og ideer til klassesamtale. Dertil en ordliste med de nye ord og begreber, som introduceres for eleverne. Bagerst i lærervejledningen er der kopiark med siderne fra elevernes logbog plus et par stykker mere samt sange, der passer til emnerne. Der lægges meget op til samtale og begrebsudvikling, og der er meget dansk, billedkunst og musik indblandet. Emnerne og aktiviteterne er for de flestes vedkommende set før i andre systemer, men det bliver de ikke ringere af.

I materialet til 2. klasse erstattes billedkortene af en elevbog, som nu kan bruges som udgangspunkt for samtalen, men ellers er delene de samme. Billederne i den store bog er også i elevbogen, men elevbogen indeholder en del ekstra sider med flere samtalebilleder og et lille elspil. Emnerne er Sundhed, Planter og Dyr, Variation, Sortering, Kraft og Bevægelse samt Elektricitet. Begrebsudviklingen og det at få et fælles "naturfagssprog" er jo en vigtig del af natur/teknik, og det at kunne fastholde eleverne i en samtale om det, man har arbejdet med, kan være rigtig svært. Her kan den store bog og billedkortene/elevbogen være en god hjælp. Alt i alt et udmærket og lidt utraditionelt system, som lægger kraftigt op til et samarbejde med dansk, musik og billedkunst.