Anmeldelse

Dannebrog - vores flag

Eva Verskov og Karin Hald

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selv danskere, der ikke interesserer sig for fodbold, har sikkert en klar erindring om 1992, da Danmark vandt Europamesterskabet i fodbold. Dengang blev der slået på de nationale strenge i en sådan grad, at farverne rød og hvid nærmest var svære at få fjernet fra nethinden, og årets hit "Vi er røde, vi er hvide, vi står sammen side om side" synges stadig til fodboldkampe.

Sommerens netop overståede verdensmesterskab i fodbold fik italienerne til at flage som aldrig før. Ikke fra flagstænger, men ud ad vinduer, bilvinduer, og hvor de nu kunne komme af sted med det. Italienerne bruger ikke flagstænger.

Det er noget andet i Danmark. Bogen "Dannebrog - vores flag" er et frisk bud på Dannebrogs historie. Dannebrog er verdens ældste flag, og der flages ofte i Danmark. Danmark er det land, der har flest flagstænger.

Det er en glad bog om vores flag, men uden antydning af nationalismens negative sider. Det er for eksempel ganske forfriskende at se en kvinde smile med Dannebrog i hånden - hun er godt nok muslim og mørk i huden, men hun er dansker.

Flaget skal få os til at tænke på gode oplevelser, hvad enten det er som reklamefremstød for "Made in Denmark" eller fodboldkampe eller fødselsdage.

Bogen, der indgår i "Det lille fagbibliotek" til 3.-5. klassetrin, gennemgår flagets historie og reglerne for, hvornår og hvordan der må flages. Endvidere er der et par meget illustrative sider, der fortæller om, hvordan man behandler flaget.