Folkeskolens leder:

Bestem med din stemme

Underrubrik

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her kommer først en tåbelig gåde:

Hvad er det, der på én gang skal kunne virke som en airbag, agere boksebold og optræde som jule­mand?

Svar: Det er såmænd Danmarks Lærerforening.

I hvert fald at dømme efter nogle af de krav, der stilles.

Som fagforening skal DLF kunne tage af for alle de stød, medlemmerne udsættes for. I døgndrift og øjeblikkeligt skal tillidsrepræsentant, kreds­formand, hovedstyrelse, foreningsformand og ansatte i sekretariat og på kredskontorer kunne puste sig op og agere beskytter og hjæl­per.

Hvis DLFs styrke så ikke er kraftig nok, skal foreningen være parat til at modtage medlemmernes tæv. Og så alligevel blive hængende parat til næste omgang. Altså: Både airbag og boksebold.

Men så julemand?

Ja, selv om de to første roller giver sammenstød og tæsk, er julemands-rollen vist den værste. Fordi faglige forhandlinger og bindende aftaler ikke bare er noget, der kan krydses af på en ønskeseddel til levering fra nissefars gaveværksted. Ikke desto mindre er det af og til det indtryk, man kan få ved at følge diskussionen. Og når julemanden så ikke leverer varen, så må han smide skægget og de røde gevandter for at agere boksebold.

Ikke sandt, kære læser. En tåbelig gåde med tåbelige sammenligninger.

Men hånden på fagbladet. En del af de ønsker og krav, der dukker op på debatsiderne, viser, at forventningerne til DLF er skyhøje og ofte modsatrettede.

Det handler om kompleksitet og dilemmaer. Medlemmerne udsættes for et mylder af udfordringer, der stiller kolossale krav til alle hele tiden. Også til DLF.

Hverdagens udfordringer er komplekse. For børnehaveklasseleder, lærer og skoleleder. For konsulent og psykolog. For ung og gammel. Hver for sig og sammen skal de hele tiden træffe vanskelige valg, og ofte står valgene mellem ubehagelige dilemmaer. Derfor er det vigtigt at være medlem af en stærk fagforening, der kan værne om det kollegiale fællesskab og bakke op om den enkelte, når der er brug for vejledning eller for magtfuld indgriben og støtte.

Der er brug for en forening, der bestandigt kan hacke sig ind på den offentlige dagsorden. Og som sagligt og vedholdende kan forklare lokal- og landspolitikere, hvorfor der er sammenhæng mellem kvalitet i folkeskolens undervisning og folkeskolens løn- og arbejdsvilkår.

Medlemmerne har brug for et stærkt DLF. Styrken afgøres af medlemmernes opbakning.

Læs kandidaternes oplæg til hovedstyrelsesvalget side 26 til 47.

Bestem med din stemme.

-th

Hvad er det, der på én gang skal kunne virke som en airbag, agere boksebold og optræde som julemand?