Folkeskolens leder:

Det store projekt

Kvalitetsreform.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Projektet har egen hjemmeside, statsministeren skrev kronik i Politiken på åbningsdagen, regeringen har netop udsendt debatpjecen »På vej mod en kvalitetsreform«, og på FTF's kongres i sidste uge holdt en veloplagt finansminister tale om den nye »borgernære service«, som skal blive resultatet af »den fremadrettede reform«.

Udspillet sammenlignes med arbejdet i Globaliseringsrådet, men uanset hvor høj den politiske cigarføring er, kan det ikke skjules, at det er et hastværksprojekt, der blev forceret frem, efter at en meningsmåling i Ugebrevet A4 i august viste, at 45 procent af befolkningen mener, at kvaliteten i den offentlige service er faldet, og at hele 60 procent mener, at ældreplejen er blevet dårligere, siden regeringen trådte til for fem år siden. Kun statsministerens inderkreds var med, da projektet blev skudt i gang. De kommuner og regioner, der skal reformeres, og organisationerne for de personalegrupper, der skal gennemføre reformerne, blev heller ikke inddraget i forberedelserne, men måtte høre om projektet gennem medierne. Ja, selv ministre, hvis områder er med i reformen, skal være blevet orienteret i sidste øjeblik, før projektet blev præsenteret på Venstres sommergruppemøde i august.

Det er - mildt sagt - en noget uheldig start på det, som Anders Fogh Rasmussen kalder »de næste års store projekt«.

LO, FTF og andre interesseorganisationer er nu inviteret med, ligesom de blev det til arbejdet i Globaliseringsrådet. Men debatten på FTF's kongres i sidste uge viste, at i hvert fald FTF's repræsentanter denne gang vil melde klarere ud, når de er uenige med regeringen, så de ikke går i statsministerens omklamringsfælde én gang mere. Anders Fogh vil ikke igen kunne slippe godt fra at fortælle offentligheden, at »de store organisationer bakker op«, når realiteten er, at der ikke bliver forhandlet, men at man kun bliver inviteret til drøftelser med ministre og embedsmænd. Hvorefter regeringschefen så konkluderer.

Men uanset den kiksede start bør alle blande sig i debatten og fortælle politikerne, hvordan de dræber nytænkning og lyst til at give den en ekstra skalle, når de skærer ned og kontrollerer, samtidig med at de fylder nye opgaver på. Forklare dem, hvordan man skaber dynamik, så unge mennesker får lyst til at blive pædagoger, social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og lærere. Fortælle om den frihedsorientering, der skal til for at fastholde erfarne medarbejdere. Og beskrive det, der sker med samfundets sammenhængskraft, når borgere reelt gøres til brugere og kunder på et servicemarked.

-th

»Den offentlige sektor skal gøres dynamisk, frihedsorienteret og nytænkende. Arbejdet skal være spændende og udviklende, og det skal altid kunne betale sig at gøre en ekstra indsats« Anders Fogh Rasmussen på Venstres landsmøde den 19. november