Debat

Svar skyldig

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Svenskerne er ti år foran os, når det drejer sig om udviklingen af den »fleksible« skole. Den svenske, statslige inspektionsmyndighed »Skolverket« konstaterer i sin dybt tankevækkende, netop offentliggjorte rapport om hele det svenske skolevæsen, at det går ned ad bakke med fagligheden i alle fag undtagen engelsk, idræt og hjemkundskab. Det viser sig, at elevernes individuelle arbejde som følge af satsningen på ansvar for egen læring er øget stærkt på bekostning af klasseundervisningen, og Skolverket skriver i denne sammenhæng blandt andet:

»(...) Der er en risiko for, at læreplanens krav om, at hver elev tager personligt ansvar for sin læring, sammen med kravet om elevens medbestemmelse i undervisningen resulterer i en øget vægtning på individuelt arbejde, hvilket vi tydeligst kan se i fagene svensk og matematik. Visse spørgsmål melder sig straks: Hvis eleven får stor frihed til selv at styre sin læring, opstår der da en risiko for, at læreren ikke følger med i elevens læring og i tilstrækkeligt omfang kan følge den med henblik på at kunne give passende tilbagekobling på udførte præstationer og få et godt grundlag for at bedømme elevens præstationer? Bidrager den øgede forekomst af individuelt arbejde til, at visse elever bliver overladt til deres egen oplevelseshorisont? Er en arbejdsform, hvor eleverne arbejder hver for sig, og læreren går rundt og hjælper eleverne hver især med det samme, den bedste måde at anvende lærerkræfterne på? Er denne arbejdsform velegnet til alle elever uanset ambition, interesse og modenhed?«

Det er præcis spørgsmål som disse, fortalerne for den »fleksible« skole skylder offentligheden svar på. Find rapporten på www.skolverket.se

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget