Debat og rådgivning på nettet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Den Fælles Folkeskole' er et fællesprojekt mellem Undervisningsministeriet og Skole og Samfund. Formålet med projektet et at sikre folkelig opbakning til folkeskolen - denne opbakning skal blandt andet ske via debat om forskellige emnekredse som rummelighed, skole-hjem-samarbejde, sammenhæng i elevernes hverdagsliv, undervisningens indhold, IT og medier, undervisningsmiljø og undervisningsdifferentiering. Skoler og kommuner får tilbud om gratis debatoplæg, og der udgives en række hæfter og artikelsamlinger. Nettets muligheder for debat er naturligvis også udnyttet.

www.skoledebat.dk er det nye mødested på nettet for alle med interesse for skoleliv. Webstedet drives af forældreorganisationen Skole og Samfund og fortjener at blive omtalt og brugt både i lærer- og forældrekredse. På siden finder man artikler om emner, der har med skolen at gøre, uddrag af relevante love og en brevkasse, hvor forældre kan søge råd om problemer i forbindelse med deres børns skolegang. I øjeblikket fylder spørgsmål om mobning en del, men der er også kritiske røster fremme om for mange aflysninger i forbindelse med manglende vikardækning. Siden giver desuden mulighed for at søge på emneord, og søger man på 'undervisningsdifferentiering', får man ikke bare en definition af begrebet, men også mulighed for at læse en rapport om emnet. Der er ligeledes mulighed for at hente oplysninger om specialundervisning, bestyrelsessamarbejde og skole-hjem-samarbejdet for blot at nævne nogle få af de mange relevante emner.

Der er meget godt læsestof på denne side, og skulle man have brug for mere, er der henvisninger til steder, hvor man kan bestille nogle af de føromtalte publikationer eller booke skolen ind til besøg af en oplægsholder.

Eleverne har selvfølgelig også lov til at blande sig i debatten på skoledebatsiden, men deres forum er nok snarere www.boernenettet.dk med netudgaven af 'børnetelefonen'. 'Børnetelefonen's netadresse giver børnene endnu flere muligheder for anonymt og bekvemt at komme i kontakt med voksne, der kan hjælpe dem. De tider er for længst forbi, hvor fortvivlede unge i samtale med P4's Tine Bryld måtte lægge røret på midt i samtalen, fordi far eller mor pludselig kom hjem, eller var henvist til landevejens telefonbokse for at sikre sig det nødvendige privatliv. Mobiltelefoner og netadgang må da fjerne nogle af de rent praktiske barrierer for at få hjælp. Det kunne være interessant at undersøge, om de unges øgede brug af disse kommunikationsmidler har haft nogen indflydelse på brugen af 'børnetelefonen'. Er man hurtigere til at henvende sig, når mobilen altid er tændt, og telefonitis er en del af dagligdagen? Er det nemmere at gemme sig i et chatforum og beskrive sine problemer med den anonymitet, det giver? Og nemmere og mere uforpligtende at stoppe en chat end en rigtig samtale?

Denne uges NETopNU er skrevet af Synne Andersen og Vibe Strange