Debat

Valget og folkeskolen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmark er et af verdens rigeste lande. Statsministeren bedyrer i sin åbningstale til Folketinget, at det går rigtig godt i Danmark. Der er skattelettelser til de fleste - Danmark er i den økonomiske superliga - toptunet til fortsat økonomisk vækst.

Alligevel har regeringen sat kommunerne på skrump og den offentlige velfærd under pres. Der er ikke råd til efterløn, og kontanthjælpen indskrænkes for de dårligst stillede.

Alle taler om, at uddannelse er vigtig - og afgørende for Danmarks fremtid.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Alligevel skærer kommunerne på skolebudgetterne, så skolebygningerne forfalder, specialundervisningen indskrænkes, og klassekvotienterne stiger. Kommunerne har opgjort, at der mangler milliarder for blot at kunne vedligeholde og gennemføre en nødtørftig modernisering af skolens lokaler og faglokaler. Hele vejen rundt gælder det, at langt de fleste skolebygninger er nedslidte og ikke lever op til de krav, moderne undervisning og uddannelse kræver. Forhold, som påvirker folkeskolens 600.000 brugere dagligt, men kendsgerninger, som tilsyneladende ikke optager ministeriet synderligt.

Til gengæld har Undervisningsministeriet, Tørnæs og Haarder skamredet Pisa, nedgjort den danske folkeskole og fremhævet de finske læseresultater. Men de glemmer, at Finland har en femårig læreruddannelse og ikke bruger kontrollerende, nationale test. Til gengæld bakker politikerne op om lærerne og deres skole, som derfor har en høj status i samfundet. Der er som regel højst 22 elever i klasserne, som hver dag får nærende kost i en skolekantine. Se det burde være et reformprogram for Danmark.

Desværre er den nuværende regerings opskrift på en bedre skole: test over test, mere kontrol og flere nedskæringer. Og det i et af verdens rigeste lande.

Tænk lige på det den 15. november.