Vi venter i spænding

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen er død.

Et nyt program 'MicroSoft Reader' er så godt, at de elektroniske bøger i løbet af få år vil udkonkurrere de gammeldags papirbøger, stod der at læse i dagens avis.

Lyder det bekendt?

Det syntes redaktøren af denne uges NETopNU og fandt en gammel artikel fra 1991, der sagde næsten det samme. Dog med den forskel, at man dengang mente, at vi bare lige skulle vænne os til at læse på skærmen, så ville vi alle sammen foretrække de elektroniske medier frem for de papirbårne. Helt så skråsikkert udtrykker man sig ikke længere, vel vidende at forbrugerne ikke vil acceptere et produkt, som ikke er bedre end det, de har i forvejen. Og så længe det er mere behageligt at læse lange tekster på papir, vil vi naturligvis fortsat kræve at få varen leveret på papir, eller også printer vi selv de tekster ud, vi ønsker at læse.

Så selv om den elektroniske bog har været på markedet et stykke tid, er den ikke slået igennem hos forbrugerne. Bogen består af en flad LCD-skærm i A5-format, kun et par centimeter tyk og med hukommelse til at rumme et helt bibliotek. Tekst på en LCD-skærm er imidlertid ikke bare svær at læse, det er også umådeligt trættende for øjnene. Men med det nye program 'Microsoft Reader' er de elektroniske bøger nu af så høj kvalitet, at de i læsbarhed, skarphed og layout kan konkurrere med papirmediet. I hvert fald hvis man skal tro markedsføringsmaterialet på Microsofts side om e-books www.microsoft.com/READER/.

'Microsoft Reader' er et forholdsvis lille program, der benytter en ny måde at gengive fonte på, kaldet ClearType, som giver en skarphed og ro i billedet, der svarer til tryk på papir. Dertil kommer så muligheden for søgning, markering og annotering samt indbygget leksikon og ordbog. 'Microsoft Reader' reklamerer desuden med, at programmet har en fleksibel kopibeskyttelsesfunktion, som gør det muligt for forlagene at distribuere deres produkter uden risiko for piratkopiering.

Programmet, som kommer i handlen efter nytår, kan bruges til alle maskiner med Windows' operativsystem.

Hvis og når læsbarheden er i orden, og problemet omkring kopibeskyttelse er løst, er det klart, at det vil revolutionere hele forlagsbranchen. Distributionen og køb og salg vil nemt og hurtigt kunne klares over Internettet. Forbrugerne vil anskaffe en 'afspiller' på samme måde, som vi nu har en cd-afspiller til musik. 'Afspilleren' skal være let, handy og kunne 'spille' i mange timer uden genopladning af batteri, og så skal den være standardiseret, så vi kan 'afspille' alle vores bøger fra den samme maskine.

Det er let at forestille sig fordelene for uddannelsessektoren, der nemmere og billigere kan hente opdaterede undervisningsmaterialer og dermed slippe for lasede, uddaterede skolebøger og krøllede fotokopier.

Så vi venter i spænding.