Mulighederne for orlov til uddannelse svinder ind

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En ny positivliste kan fra 1. november betyde midlertidigt kaos i vejledningen.

Hverken uddannelsesstederne, Arbejdsformidlingen eller a-kasserne har nemlig fået reel mulighed for at sætte sig ind i eller tage højde for virkningerne af den nye positivliste, før den er trådt i kraft.

En ting er dog sikkert - mulighederne for valg af uddannelse i forbindelse med orlov til uddannelse er igen blevet begrænset. Og denne gang er ændringerne trådt i kraft samme dag som en ny bekendtgørelse om uddannelser, hvortil der opnås orlov til uddannelse - i daglig tale positivlisten - er offentliggjort.

Med den nye positivliste fortsætter erhvervsretningen af det mulige uddannelsesvalg. Orlov til uddannelse med orlovsydelse kan nu som altovervejende hovedregel kun bevilges til uddannelser med direkte erhvervskompetence, der udbydes i offentligt regi.

Åben uddannelse (uddannelse med brugerbetaling) er fortsat en mulighed på uddannelsesorlov. Men selv her er der nye begrænsninger. Det vil nemlig ikke længere være muligt for beskæftigede at tage korte kurser inden for åben uddannelse.

Hvilke uddannelser er stadig sikre

Der er stadig mulighed for at deltage i eksempelvis de pædagogiske diplomuddannelser, voksenunderviseruddannelsen og Åbent Universitet. Det gælder også merkonom, HF og folkeuniversitet.

Der er også fortsat mulighed for at tage offentligt godkendte uddannelser. Dog skal der være tale om uddannelser, der holder sig under niveauet for de mellemlange videregående uddannelser. Man kan altså ikke få orlovsydelse i forbindelse med en uddannelse til f.eks. folkeskolelærer mv.

Hvilke uddannelser er væk

Det er fremover ikke længere muligt at få uddannelsesorlov til:

- Korte kurser udbudt under lov om åben uddannelse

- Private uddannelser, der berettiger til SU

- Uddannelser og kurser, som er udbudt:

- efter regler om indtægtsdækket virksomhed

- af faglige organisationer

- under lov om arbejdsmarkedsuddannelser

- af oplysningsforbund

- af daghøjskoler og folkehøjskoler

- af husholdningsskoler og håndarbejdsskoler

- i udlandet.

Ikrafttræden

Den nye positivliste har virkning for ansøgninger om orlov til uddannelse, som er modtaget og registreret som indgåede hos Arbejdsformidlingen (AF), a-kassen eller uddannelsesinstitutionen den 1. november 1999 og senere.

Vejledning - om aktuelle muligheder

Hvis du har planer om uddannelsesorlov, bør du tage kontakt til uddannelsesstedet og AF for en nærmere afklaring af, om et konkret ønske om uddannelse er muligt. Det gælder især korte kurser udbudt under åben uddannelse og edb-kurser.

Mange udbydere af undervisning arbejder i øjeblikket på fremover at kunne udbyde uddannelser tilpasset de nye vilkår.