Holger Knudsen bliver 75 år

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Jeg fik aldrig rigtigt skovlen under folkeskoleafdelingen', skrev forhenværende undervisningsminister Bertel Haarder engang. En væsentlig årsag til, at det ikke lykkedes, var ifølge venstrepolitikeren selv den daværende direktør for afdelingen. Han hedder Holger Knudsen, og den 12. november bliver han 75 år.

Holger Knudsen blev direktør for Undervisningsministeriets folkeskoleafdeling i 1982 og forlod stillingen for fem år siden. Han tiltrådte altså, tre år før Haarder blev minister, og fortsatte 20 måneder længere, end ministeren gjorde. Holger Knudsen har aldrig lagt skjul på, at hans skolepolitiske synspunkter ligger et stykke fra Bertel Haarders, og at han i sit virke mest af alt har været optaget af at skabe forudsætninger for, at alle - med tryk på alle - kunne få det bedst mulige ud af skolen.

Holger Knudsen er blevet kaldt en sønderjysk sværvægter. Han blev født i Mejlby uden for Ribe og tog lærereksamen i 1946 i Haderslev. Fra 1947 til 1954 var han lærer i Frederiksberg Kommune, derefter forstander og undervisningskonsulent for civilundervisningen i Forsvaret indtil 1960. Herefter var han vicedirektør ved Gladsaxe skolevæsen i fem år, og fra 1965 til ansættelsen i Undervisningsministeriet var han skoledirektør i Ballerup.

Sideløbende med de mange lederstillinger har Holger Knudsen været aktiv på mange fronter. I bestyrelser, som foredragsholder og skolebogsforfatter.