Sådan virker Mp3

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En almindelig musik-cd indeholder typisk otte-tolv stykker digitalmusik. Digital i den forstand, at musikerens præstation er omsat til ettere og nuller. For at gøre musikken naturtro er en almindelig cd i god digital kvalitet (44 kilohertz og 16 bit - spørg fysiklæreren). En musik-cd fylder cirka 4-600 megabyte. Med et almindeligt modem vil det tage omkring et døgn at downloade en almindelig cd'er fra Internettet. For at gøre denne proces hurtigere kan man komprimere numrene, så et musiknummer kun fylder tre-fire megabyte. I praksis kan man med Mp3-formatet overføre et musiknummer på to til ti minutter.

Lydteknisk betyder det, at den digitale kvalitet nu kun er 22 kilohertz og 8 bit. Uden voldsomme lytteforringelser! Men Mp3-lyd holder kun, når man bruger computeren som stereoanlæg. Prøver man at spille Mp3-filer over sit hifi-anlæg, bliver man skuffet. Mp3-formatet savner top, bund og dynamik.