Debat

Mærk verden

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Nu mærker medlemmerne mange steder i landet, hvad Overenskomst 99 betyder', hedder det fra oprørte kredsformænd og hovedstyrelsesmedlemmer.

Men hvad er det egentlig, man mærker?

Jo, kollegerne i enkelte kommuner oplever (mærker), at der for skoleåret 2000/2001 er bebudet besparelser på budgettet med den begrundelse, at overenskomsten gør det muligt at spare penge, samtidig med at det lokale serviceniveau opretholdes.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

De kommunalpolitikere, der forsøger at forklare besparelserne på folkeskolen med henvisning til overenskomsten, taler ikke engang imod bedre vidende! De tror nemlig på, at det kan lade sig gøre - og de tror det, fordi de ikke har læst overenskomsten!

Vi, der har læst den, ved imidlertid, at de spareivrige kommunalpolitikere kommer i alvorlige vanskeligheder, når deres håb møder virkeligheden - og det sker i løbet af foråret år 2000, når vi på det lokale plan skal til at aftale de endelige arbejdsvilkår for medlemmerne i kommunerne.

Det, man mærker, er altså, at en flok (i forbindelse med læreroverenskomsten) uvidende politikere udtaler sig. Det kan naturligvis også være slemt nok i sig selv - men at det ligefrem skulle være grund til at gå i sort, er næsten at give uvidenheden for meget medløb!

Det er imidlertid forståeligt, at mange medlemmer er bekymrede - endda dybt bekymrede - over de kommunale udmeldinger. Det uforståelige i situationen er alene, at så mange kredsformænd og hovedstyrelsesmedlemmer tilsyneladende ser det som deres fornemste opgave at nære denne bekymring hos medlemmerne - ja, enkelte fremelsker den ligefrem.

Efter min overbevisning er denne bekymringsfremmende indsats hæmmende for foreningens muligheder for (både centralt og lokalt) at forsvare medlemmernes interesser og i bund og grund udtryk for den dybeste mistillid til kredsenes, tillidsrepræsentanternes og ikke mindst medlemmernes fagpolitiske styrke.

I Vestsjællands Lærerkreds giver kommunalpolitiske udtalelser om besparelser og nedskæringer ikke anledning til søvnløse nætter - hverken for medlemmerne eller for kredsformanden. Herude ved vi, at vi har fået en håndterbar arbejdstidsaftale, der åbner mulighed for en god udvikling af folkeskolen (også til gavn for medlemmerne). Vi ved, at aftalen skal udmøntes i et snævert samarbejde med kommunerne. Vi ved, at meget afhænger af kommunernes vilje til at betale, hvad overenskomsten i virkeligheden koster. Og vi holder ikke skjult for nogen, at eventuel kommunal uvilje mod at opfylde overenskomstens ressourcekrav vil blive mødt med passende overenskomstmæssige forholdsregler - og dem er der temmelig mange af i arbejdstidsaftalen.

Naturligvis skal vi ikke foregøgle medlemmerne, at det hele vil gå som en leg - for det vil det ikke. Men vi skal som tillidsvalgte i DLF være parate til at kæmpe for medlemmernes berettigede krav. Det forekommer mildest talt perspektivløst at kaste håndklædet i ringen, inden modstanderen er dukket op! Overenskomsten 1999 er ikke færdigforhandlet! Hovedforeningen har udført sin del af arbejdet, og nu skal vi i kredsene udføre vores del.

Reinhard Werner

kredsformand

Vestsjællands Lærerkreds