Debat

Aldersreduktion for Ø-timer

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Folkeskolen nummer 35 spørger Erling Hansen, hvorfor der ikke gives aldersreduktion til Ø-tidsopgaver. Anni Herfort Andersen svarer, at det desværre ikke var muligt at opnå i forbindelse med kommunaliseringen i 1993.

Til dette skal der knyttes følgende kommentar. På DLF's overenskomstkongres i 1996 stillede undertegnede forslag om, at der i forbindelse med Overenskomst 97 blev rejst krav om, at netop Ø-tidsopgaver også skulle give aldersreduktion. Dette krav havde medlemmerne af Hvidovre Lærerforening givet udtryk for i medlemsdebatten op til kongressen.

Forslaget blev nedstemt på kongressen på opfordring fra Anni Herfort, så vores formand glemmer i sin kommentar at oplyse om, at efter 1993 har forslaget været fremført, men et flertal i hovedstyrelsen har ikke fundet det acceptabelt.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Flemming Ernst

kredsformand

Hvidovre Lærerforening

Svar:

Jeg har ikke glemt dit forslag til overenskomstkrav. Kun 16 kredse havde forud for kongressen stillet krav, der berørte ældre læreres vilkår. Kongressen forkastede dit forslag til krav. Den beslutning var jeg ganske enig i. Jeg skal kort begrunde hvorfor.

Ved overgangen til kommunal ansættelse i 1993 lykkedes det at overføre den daværende aldersreduktion til den nye arbejdstidsaftale. Også efter den tidligere arbejdstidsaftale fra før 1993 blev aldersreduktionen ydet per undervisningstime i ugeskemaet. Det var ikke muligt at få den aldersbetingede lempelse udvidet til at gælde for andet end undervisningstimer. Begrundelsen for aldersreduktionen er at give en lettelse i den særlige belastning, det er at stå i en undervisningssituation. Hvis de øvrige læreropgaver skulle omfattes, ville der være tale om en mere generel nedsættelse af arbejdstiden ved det 60. år, og sådanne aftaler findes ikke på det øvrige arbejdsmarked. Derfor lykkedes det ikke dengang, og derfor regner jeg det ikke for at være en gangbar vej for tiden. Arbejdsgiverne var - og er - principielt helt afvisende over for at udvide den gode aftale, som det trods alt er at få en særlig lempelsei forhold til undervisningstimerne.

Til gengæld er det min opfattelse, at der skal satses på anvendelse af rammeaftalen om seniorordninger. Denne aftale gælder for hele det kommunale område, men i den kommende tid med lærermangel må det forventes, at kommunerne vil have en forstærket interesse i at indgå senioraftaler for ældre lærere, som kan få dem til at forblive i folkeskolen så længe som muligt.

Anni Herfort Andersen

formand for

Danmarks Lærerforening