Gennemsigtighed og åbenhed

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne blev vedtaget af Folketinget den 6. juni 2002 og træder i kraft 1. juli 2003.

Loven foreskriver, at blandt andet alle folkeskoler skal have en website, hvor følgende oplysninger skal gøres tilgængelige:

Skolens aktuelle uddannelser, fagudbud og læseplaner med videre.

Skolens aktuelle værdigrundlag og pædagogiske udgangspunkt.

Skolens karaktergivning, når der har medvirket ekstern censur ved bedømmelsen.

Gennemførte aktuelle evalueringer af skolens undervisning - dog ikke oplysninger om den enkelte lærers undervisning og evalueringer, hvor alene skolens ansatte har medvirket.

Andet, som skolen finder væsentligt for belysning af kvaliteten af skolens undervisning.

I bemærkningerne til lovforslaget nævnes, at dette 'andet' kan være de oplysninger, der er nævnt i Indenrigsministeriets vejledning til Sammenlignelig Brugerinformation 2001, og som er revideret i januar 2002. Vejledningen kan findes på www.im.dk/publikationer/folkeskolen/vejl_folkeskolen.htm

Ifølge lovens paragraf 1 er hensigten, at borgerne enkelt og hurtigt skal kunne vurdere kvaliteten af undervisningen på den enkelte skole. Man må vel anstændigvis tilføje: og sammenligne med naboskolen. Bag det ligger den idé, at 'kvaliteten' herved vil vokse.

Undervisningsministeren har lovet, at der vil blive udarbejdet en vejledende hjemmeside. Den har jeg ikke kunnet finde endnu.

Lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne kan findes på www.retsinfo.dk

Gå i Retsinformation og vælg: Kommando. Skriv: 'Lov om gennemsigtighed og åbenhed' i søgefeltet. Tryk på Søg-knappen.

Hvis man vil have bemærkningerne til lovforslaget med, startes igen på www.retsinfo.dk. Gå i Retsinformation og vælg: Database. Her afmærkes nu: 'Lovforslag med tilh. betænkninger og beretninger' for at afgrænse søgningen. Vælg: Kommando og skriv samme søgestreng som ovenfor. Søgningen finder mindst fem dokumenter. Det, der søges, hedder '2001/2 LSF 175'.

Det er også i retsinfo - under danske love - man kan se, at Kongeloven fra 14. november 1665 stadig er gældende hvad artiklerne 21 og 25 angår. Artikel 21 er særlig aktuel i øjeblikket: 'Ingen Prinds af Blodet, som her i Riget er og udi Vores Gebeet sig opholder, maa gifte sig, eller af Landet reise, eller begive sig i fremmede Herrers Tieneste, med mindre han af Kongen Forlov dertil erlanger'.