Det går sidste års æblepenge til

I 2004 samlede DLF og Ibis 133.278 kroner ind på danske skoler. Pengene er gået til et skoleprojekt i Sydafrika. I år går støtten til lærere i Ghana

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Sydafrika er Ntombela Thusile en moderne lærer, der lader sine 39 elever i 2. klasse arbejde i grupper. Hun holder meget af sine elever, men hun oplever ofte, at hun bliver mødt af trætte og uoplagte børn. Mange af dem kommer fra familier, hvor forældrene er syge eller døde af hiv/aids. Sult og sorg er derfor en del af skolehverdagen.

Ntombela arbejder tæt sammen med sin leder, Hlengiwe Mthimkhulu, der vurderer, at halvdelen af skolens 647 børn lider under omsorgssvigt. Her i det fattige nordøstligste hjørne af Sydafrika menes næsten 40 procent af den voksne befolkning at være smittet med hiv. Begravelserne bliver stadig hyppigere, og det bliver sværere for bedsteforældre, onkler og tanter at tage sig af de mange forældreløse børn.

Hlengiwe Mthimkhulu indså tidligt, at aids-epidemien ville ændre skolens rolle. I takt med at børnenes forældre dør, må lærerne i stigende omfang påtage sig både omsorgs- og opdragerrollen, samtidig med at de forsøger at give børnene en god skolegang. Sammen med to kollegaer tog hun initiativ til at oprette en lokal fond, Zisize, der hjælper lokale skoler med at forbedre undervisningen og gør dem bedre til at give mad, tøj, husly og kærlighed til børn i nød.

På Lærerens Dag sidste år samlede Danmarks Lærerforening og udviklingsorganisationen Ibis 133.278 kroner ind på danske folkeskoler til Zisize-skoleprojektet. Pengene bliver brugt til efteruddannelse af lærerne, nye undervisningsmaterialer og til at ansætte en skolepsykolog, der skal støtte lærerne i deres pædagogiske arbejde med de mange sårbare børn i skolen.

Lærerdags-mintpastiller

Unesco har tilegnet den 5. oktober til verdens lærere, og det markeres i over 100 lande. Det internationale tema for 2005 er »Training for a Stronger Teaching Force«. Uddannelse af lærere er en aktuel udfordring verden over.

I Danmark er udviklingsorganisationen Ibis, DLF og Lærerstuderendes Landskreds sammen om at markere dagen. Plakater og foldere sendes ud til skolerne via kredsene, og en helt ny hjemmeside, www.laererdag.dk, lanceres med nyheder, quiz og undervisningsideer. Her kan du også bestille små æsker Lærerdags-mintpastiller til 20 kroner. Overskuddet fra salget går i år til at uddanne lærere i det nordlige Ghana. Til elever i 5.-7. klasse er der fra den 5. oktober en konkurrence under temaet »Hvad betyder den gode lærer?«

Se også www.ei-ie.org/worldteachersday