Folkeskolens leder:

Skoleledere til grin

Underrubrik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kniber gevaldigt med at få ansøgere nok til skolelederstillinger, og Kommunernes Landsforening, Dansk Arbejdsgiverforening og Ledernes Hovedorganisation står i kø for at hjælpe. Deres medicin hedder: skoleledere uden læreruddannelse.

Men folk, der gør sig den ulejlighed at sætte sig ind i problemstillingen, er ikke i tvivl: sådan klares det ikke. For problemet er, at skoleledernes arbejdsopgaver vokser og vokser. Det vælter ind med rammestyringsplaner, forvaltnings- og implementeringsopgaver - og masser af ingen tid. Aktuelt også tilsat krydderiet KMDMatrix. Hvem udefra skulle kunne klare det?

Månedsbladet 'Lederne' brugte sidste uge otte sider på skoleledelse. Bladet udgives af Ledernes Hovedorganisation, som gerne vil møve sig ind på skoleområdet. Men en redelig journalistisk dækning af problematikken gør, at bladet også har fundet frem til direktør og tidligere uddannelsesforsker Sten Clod Poulsen. Han vil gerne styrke skoleledelsen ved at ansætte andre faggrupper på skolekontoret. 'Men de skal være ressourcepersoner og ikke ledere', understreger han. 'En skoleleder uden pædagogisk indsigt vil blive til grin', lyder hans vurdering.

Men der kan findes løsninger, nemlig en arbejdsmæssig aflastning af skolelederne og en kraftig forbedring af deres uddannelse.

-th

Læs side 37