Anmeldelse

Familierådslagning

En beslutningsmodel

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jytte Faureholms og Lis Lynge Brønholts bog om familierådslagning er en rigtig gedigen fagbog. Bogen giver en grundig indføring i, hvad familierådslagning handler om, hvordan det foregår, og hvilke erfaringer familier og professionelle har gjort sig.

Familierådslagning er en beslutningsmodel, der kan bruges, når offentlige institutioner skal træffe beslutninger om socialt udsatte personer - indtil videre oftest om børn. Gennem en fast struktureret proces - der tilpasses hver enkelt situation - indgår familie, netværk og professionelle et partnerskab omkring løsningen af konkrete og fælles beskrevne problemstillinger. Familie og netværk finder og planlægger selv en indsats, der fremmer barnets trivsel og udvikling. Indsatsen kan involvere familie, netværk og professionelle.

Erfaringerne viser, at familierådslagning får de bedste kræfter frem og forpligter familie og netværk på en konstruktiv måde. Samtidig hjælper modellen de professionelle til at fastholde et fokus på resurser og muligheder i barnets nære miljø samt at overholde lovgivningskrav om brugerinvolvering og indsigt i egen sag - og ikke mindst forpligtigelsen til at inddrage og at høre barnet selv.

Modellen er oftest brugt i de kommunale socialforvaltninger, men et spændende kapitel beskriver blandt andet brugen af familierådslagning i skoleregi. Bogen giver således et langt bredere perspektiv på modellens anvendelighed.

Enhver familierådslagning bygger på en grundig forberedelse, undersøgelse og informationsdeling. Bogen bærer præg af, at forfatterne er vant til at arbejde efter en sådan model og til at formidle ofte komplekse problemstillinger på en tydelig og let tilgængelig måde.

Bogen er et godt indlæg for udbredelse af familierådslagningsmodellen.