Peter Christiansen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pensioneret overlærer Peter Christiansen, tidligere Albæk Skole, døde onsdag den 7. august. Han blev 94 år.

Med Peter Christiansens bortgang forsvandt en af de sidste - om ikke den sidste - af Østvendsyssels gamle førstelærere, der havde gjort hele turen fra den gamle landsbyskole med den enevældige førstelærer til overflytningen til den nye centralskole og de dermed følgende nye krav til undervisningen og lærersamarbejdet.

Peter Christiansen blev læreruddannet i 1929 på Nr. Nissum Seminarium. Efter en del år i Sønderjylland og senere Bredmose Skole ved Lendum fik han i 1952 førstelærerembedet ved Albæk Skole. Da Albæk Centralskole i Voersaa blev indviet i 1956, startede Peter Christiansen sin gerning her.

Peter Christiansens interesse for musik og billedkunst kom hurtigt den nye centralskole til gavn. Allerede første år startede han skolens pigekor, og i den forbindelse skrev han skolesangen 'Mellem hav og høje banker', og i 1958 oprettede han Albæk Skoles Orkester, det første skoleorkester i landsdelen.

I 1974 kunne Peter Christiansen fejre sit 40-års- jubilæum som lærer i folkeskolen, og året efter forlod han Stensnæsskolen, som centralskolen nu hed, og gik på velfortjent pension.

Den gamle skole i Albæk var i en menneskealder rammen om et rigt, arbejdsomt og spændende liv som førstelærer på landet. Sideordnet med de mange gøremål i forbindelse med skolearbejdet overkom Peter Christiansen at passe en stor, veltrimmet grønt-, frugt- og blomsterhave, drivhus og bigård. Hertil kom aktiviteter som maleri, træfældning, kirkeværge, kirkesanger og organist i Albæk og Lyngså Kirker og meget andet.

Peter Christiansen tilbragte sine sidste år på Dybvad Ældrecenter.

Vi er mange, elever og lærere, der har gode og glade minder om Peter Christiansen og hans virke som lærer i Albæk Sogn.

Æret være Peter Christiansens minde!

Peter Laubek