Om dagpengegodtgørelse (G-dage)

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

dlf/a-medlemmer opnår ofte ret til dagpengegodtgørelse (G-dage) fra arbejdsgiveren, hvis de fratræder jobbet. Det gælder også ved timelønnet dag til dag-arbejde på nedsat tid, hvor man principielt fratræder jobbet efter hver arbejdsdag (løse vikarer).

dlf/a skal reducere dagpengeudbetalingen i det omfang et ledigt medlem opnår ret til G-dage fra en arbejdsgiver. Antallet af G-dage vil altid fremgå af den dagpengespecifikation, som dlf/a sender medlemmet i forbindelse med udbetalingen af dagpenge.

Har du ret til G-dage?

Som medlem af dlf/a opnår du ret til G-dage fra din arbejdsgiver, hvis du inden for en periode på 4 uger før din fratræden har arbejdet for samme arbejdsgiver i mindst 74 timer.

Som timelønnet dag til dag-ansat kan du f.eks. hurtigt opnå ret til en hel række G-dage.

Arbejdsgiveren skal udbetale G-dage til dig på din 1. og 2. ledighedsdag, hvis:

* du bliver afskediget (gælder også løse vikarer)

* du afslutter et sygevikariat pga. raskmeldingen

* din arbejdstid bliver nedsat.

Arbejdsgiven skal ikke betale G-dage, hvis:

* du selv siger op

* du modtager sygedagpenge eller holder ferie på 1. og 2. ledighedsdag

* du selv væsentligst er skyld i arbejdsophøret

* du holder op som vikar i en orlovsstilling, der har varet mindst 3 måneder - efter lov om orlov.

G-dage for 1. og 2. ledighedsdag

G-dagene kan kun udbetales for de to første ledige hverdage efter du har afsluttet dit arbejde. Og det er kun den (eller begge) af de to første hverdage, hvor du ikke har arbejde på fuld tid, som kan udløse G-dage fra din arbejdsgiver.

Din ret til G-dage er altså afhængig af, om du har fået nyt job inden for de to første hverdage efter din fratræden. Og af timetallet i dit eventuelle nye job.

Godtgørelsen er på 234 kr. for dage, hvor du er ledig i fire timer eller derunder.

Godtgørelsen er på 468 kr. for dage, hvor du har mere end fire ledige timer.

Din arbejdsgiver skal udbetale G-dagene i forbindelse med den almindelige lønudbetaling. G-dagene skal fremgå af din lønseddel. Antallet af udbetalte G-dage skal svare til antallet på din dagpengespecifikation fra dlf/a.

En arbejdsgiver (f.eks en kommune) skal dog maksimalt udbetale 16 G-dage inden for et kalenderår. Herefter kan du få dagpenge fra dlf/a på 1. og 2. ledighedsdag.

Bestil en pjece om G-dage

Du kan altid få tilsendt dlf/a's pjece om G-dage. Ring eller skriv til os, og pjecen er på vej til dig. Telefonnumre og adresser fremgår bagest i bladet.

Pjecen indeholder bl.a. en række typiske eksempler på beregning og udbetaling af G-dage til medlemmer, der arbejder inden for folkeskolen.

Og den kan være til hjælp, hvis din arbejdsgiver skulle glemme at udbetale dig dine G-dage.