Læsestress

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flemming Opfeldt (Venstre), skoleudvalgsformand i Farum, vil give forældrene garanti for, at deres guldklumper kan læse ved udgangen af 1. klasse. Men hvad med børnene? De får stress, påstår overlæge på Børnepsykiatrisk afdeling på Amtssygehuset i Glostrup, Gideon Zlotnik.

'Det er et klassisk eksempel, at nogle socialpolitiske tanker bliver ført ud i livet, uden at man tænker over, hvad det koster mennesker af nerver og stress at nå det mål. Stress hos eleverne, lærerne, forældrene', siger han til Berlingske Tidende.

'Hvis det eksperiment bliver gennemført, vil det ende som en darwinistisk proces. Der vil være en procentdel af børnene, som vil opfylde garantien. Det vil især være pigerne, som er hurtigere til at lære at læse end drengene. Resten vil man 'hjælpe'. Allerede som otteårige vil nogle børn blive klienter eller patienter, som skal have særlig hjælp'.

'I stedet for at sige: 'Her lærer vi børn at læse, når de er syv år', så jeg meget hellere, at børnehaver og skoler reklamerede med: 'Her afstresser vi børn'. Det ville være en kontrabevægelse mod effektiviseringen og konkurrencementaliteten'.