Folkeskolen kvalte musikken

Jørgen Olsen måtte vælge mellem lærerjobbet og musikken

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jørgen Olsen troede, at han skulle læse engelsk på universitetet, og han fulgte også planen efter gymnasiet. Han tog til England for at blive bedre til sproget, og bagefter begyndte han på engelskstudiet. Men han følte sig utilpas i de store upersonlige rammer, og så blev han tilbudt hovedrollen i musicalen 'Hair'. Hans to store interesser engelsk og musik stødte sammen, og da han var nødt til at vælge, røg studiet ud på sidelinjen. Jørgens lillebror kom også med i musicalen, og det gik så godt, at de bagefter besluttede at starte bandet Brødrene Olsen. Deres første plade blev en succes, og pludselig var de popstjerner i Danmark og havde egentlig besluttet, at de skulle leve af musikken.

'Men popstjerner har en kort levetid. I virkeligheden er det jo bare et kærlighedssurrogat, som kun holder, indtil fansene bliver forelskede i et rigtigt menneske. Vi nåede at lave seks album, før boblen begyndte at briste, og jeg vidste, at jeg måtte begynde at tænke på fast arbejde', siger Jørgen Olsen.

Han valgte seminariet. Det var et sted, hvor han kunne dyrke sine to interesser og hen ad vejen videregive sin glæde ved musikken. På det tidspunkt vidste han ikke, at den karriere skulle være med til at klemme musikken ud af ham. I dag kan han sige, at folkeskolens nedprioritering af individet var ved at kvæle ham i en sådan grad, at han blev nødt til at vælge lærergerningen fra for at have plads til musikken i sit liv.

Lærere uden værdi

Kort efter at Jørgen Olsen var færdiguddannet, blev han fastansat på Ordrup Skole nord for København. Jobbet levede på mange måder op til alle hans forventninger - især på det menneskelige område. Han syntes, det var fedt at undervise og at være sammen med børnene. Han savner mange af dem i dag. Kollegerne havde han et godt forholdt til og en dyb respekt for, og flere af dem ser han stadig. Kollegerne var grunden til, at han holdt 19 år i folkeskolen, for der var også mange minusser ved arbejdet. Folkeskolens udvikling, i den tid han var der, kunne han ikke forlige sig med.

'Systemet kom i centrum i stedet for individet. Personalepolitik var en by i Rusland. Folkeskolen har ikke formået at udvikle en virksomhedskultur som andre brancher. Alt hvad der blev gjort, blev gjort for systemets skyld', slår han fast.

Han husker en enkelt gang, hvor lærerne skulle på 'firmaudflugt'. Der kunne ikke blive til hoteller eller en god middag. Derimod skulle de overnatte på en gammel koloni, og maden var ringere end dårlig ifølge Jørgen Olsen.

'Det kan jo ikke være meningen, at voksne mennesker skal ligge i børnenes lejrskolesenge. Et eller andet sted er det jo også et signal fra samfundet om, at lærerne ikke er noget værd. Jeg synes, det er så vigtigt, at lærerne får et klap på skulderen og noget anerkendelse hen ad vejen for det store arbejde, de udfører. Det gør de ikke, selv om samfundet efterhånden stiller nogle helt urimelige krav til dem. Det er altså en fuldstændig utidssvarende personalepolitik', siger Jørgen Olsen.

Med hatten i hånden

Musikken fik det svært i den tid, han var lærer. Det blev sværere og sværere at få fri. Han følte, at han skulle stå med hatten i hånden for at få lov til at dyrke sin store lidenskab. Han følte sig kvalt, og det gik ud over både hans daglige musikvirksomhed og de spillejob, han fik tilbudt. Til sidst fandt han ud af, at han ikke længere ville gå på kompromis med sin musik.

'Jeg betragter først og fremmest mig selv som musiker - ikke skolelærer. Sådan har det altid været. Sanger og sangskriver er min identitet, men man får jo færre kræfter hen ad vejen, og til sidst kunne jeg ikke holde til at lave musik ved siden af lærerjobbet. Det ville jeg kunne, så jeg besluttede, at jeg skulle stoppe som lærer i 2001. Det var umuligt at have begge kasketter på, så jeg måtte vælge den ene. Og så var det så heldigt, at min musikalske karriere toppede, lige efter jeg havde taget min beslutning', fortæller Jørgen Olsen.

I år 2000 vandt Brødrene Olsen det internationale melodigrandprix med sangen 'Smuk som et stjerneskud' eller 'Fly On The Wings Of Love', som blev sangens engelske titel. Det blev enden på lærerjobbet og startskuddet til et nyt liv med musikken i centrum. 'De tre minutter, vi stod på scenen til det internationale melodigrandprix, har ændret mit liv radikalt. Sådan ser jeg på det. Det er faktisk ret skræmmende. Vi gik fra at være halvkendte i Danmark til i hvert fald Europa-berømte på tre minutter. Derfor stoppede jeg som lærer, et år før jeg havde planlagt'.

En fri mand

Efter succesen fik han så travlt, at han var nødt til at stoppe øjeblikkeligt på Ordrup Skole. Han førte sin 10. klasse op til eksamen, men droppede den øvrige undervisning i de tyve dage, der var til sommerferien. Den tid blev modregnet, og kommunen trak 1.300 kroner på Jørgen Olsens sidste lønseddel.

'Det siger bare lidt om, hvordan de vurderer en lærer, der har været ansat i kommunen i 19 år. Det var aldrig sket i en privat virksomhed', siger han med løftede øjenbryn.

Siden afskeden med folkeskolen har Brødrene Olsen rejst Europa tyndt. Stressede og travle - men meget glade.

'Det har selvfølgelig været hårdt, men utroligt positivt. Vi er blevet modtaget med åbne arme overalt i Europa', siger han smilende.

I dag lever han godt af sin musik. Og han elsker det.

'Nu er jeg meget mere fri og selvstændig, og det er så dejligt. Jeg behøver ikke længere stå med hatten i hånden for at få lov til at lave det, jeg elsker'.

Jørgen Olsens diskografi

1960: Begyndte som tiårig at spille guitar 1962: Spillede for første gang med sin bror

1965: Startede sit første band med sin bror og et andet hold brødre

1967: Udgav sin første singleplade

1971: Fik hovedrollen i 'Hair'

1972: Startede bandet Brødrene Olsen og udgav den første plade

1976: Startede på seminariet

1981: Lavede 'Marie, Marie', der blev et stort hit i Tyskland

1978: Vandt det danske melodigrandprix med broren og sangen 'San Francisco'

1988: Deltog i det danske melodigrandprix med sangen 'Fugle' - solo

1989: Deltog i det danske melodigrandprix med sangen 'Berlin, Berlin' - solo

2000: Vandt det danske og det internationale melodigrandprix med sangen 'Smuk som et stjerneskud'.

I alt har han deltaget seks gange i det danske melodigrandprix. To gange alene.

Hidtil har han udgivet 14 plader - og så udkommer der to til august, som netop er færdiggjort i studiet. En til det nordiske marked og en på tysk. Han har lavet ét soloalbum, ellers er de alle lavet med broren.