Nedskæringer begynder at gøre ondt

Lærere og lærerstuderende fik markeret deres synspunkter på den store velfærdsdag 2. oktober

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

15.000 var på gaden i Århus den 2. oktober for at demonstrere for mere og bedre velfærd. Blandt de fremmødte var både lærere og lærerstuderende. En af hovedtalerne var DLF's formand Anders Bondo Christensen, der især fokuserede på finansminister Thor Pedersen, der igen og igen lover milliarder af kroner til den offentlige sektor. Men det er genbrugs­tanken, der i ekstrem grad har grebet ham, sagde Anders Bondo.

Gennem kurver og grafer dokumenterer regeringen, at dens tal er korrekte, mens det er de samme milliarder, regeringen fører sig frem med igen og igen, forklarede Anders Bondo.

En klog chef gør, hvad han kan for at holde på sine gode medarbejdere og tiltrække nye, men sygestatistikkerne viser, at alt for mange bliver syge af at arbejde i den offentlige sektor, refererede Anders Bondo.

»Mange kan ikke udføre deres job, så godt som deres egne ambitioner byder dem. Vi skal afsløre endnu en hemmelighed for politikerne: Offentligt ansatte er glade for deres arbejde, men de er trætte af, at de aldrig bliver anerkendt for det«.

»Skolelærer Light«

I København var 1.000 lærerstuderende mødt op på Rådhuspladsen, hvorefter de sluttede sig til den fælles demonstration på Christiansborg Slotsplads, hvor mere end 50.000 var samlet.

»Skolelærer Light« stod der på et af de bannere, de lærerstuderende havde lavet til lejligheden, mens et andet bar ordene »Verdens bedste folkeskole kræver verdens bedste læreruddannelse«.

»Vi havde regnet med, at cirka 100 ville møde op fra lærerseminarierne. Nu er der kommet over 1.000«, sagde formand for Lærerstuderendes Landskreds Kresten Bang Heinfelt. Han mener, at årsagen er, at situationen nu er så alvorlig, at studerende på alle seminarier kan mærke nedskæringerne.

På Christiansborg Slotsplads talte blandt andre FTF's formand Bente Sorgenfrey.

»Hvis målet er bedre velfærd, skal politikerne vise tillid til de ansattes faglighed. De ansattes viden og dømmekraft er kernen i kvaliteten - så den enkelte borger får den rigtige hjælp. Derfor skal arbejdspladserne ikke druknes i kontrol og dokumentationskrav oppefra«, sagde hun.

2.500 demonstrerede i Odense

»Vi har aldrig været rigere, men alligevel har vi ikke råd til velfærd«, var hovedbud­skabet, da Odense Lærer­forenings formand Anne-Mette Kæseler tog ordet ved velfærds­demonstra­tionen i Odense.

Arrangørerne havde håbet på 10.000 fremmødte, men på trods af det fine vejr var der ifølge politiet ikke meget mere end 2.500, der benyttede lejligheden til at demonstrere mod forringelser i den offentlige sektor.