Skole kissemisse

Næsten en femtedel af Danmarks lærere deler seng med en lærer

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der bliver kysset på de danske lærerværelser. En del lærere er nødt til at vente til spisefrikvarteret, fordi de har deres udkårne på en anden skole, men faktum er, at næsten en femtedel af DLF's medlemmer deler adresse med en anden lærer.

'Det overrasker mig, at tallet er så højt. Det var da helt utroligt', siger rektor for Zahles Seminarium, Chresten Kruchov.

Men der er andre, som finder det helt naturligt. Astrolog og formand for Dansk Parapsykologisk Forening i Danmark, Niels Bille, er i hvert fald ikke overrasket.

'Mange par har horoskoper, der ligner hinanden. Lærere er styret af det femte og det elvte hus, som handler om det pædagogiske, vidensmæssige og kreative og om omsorg for børn. Der kan godt være forskelle i ægtepars horoskoper, som giver krydderi på tilværelsen. Men hvis der er for store afvigelser, ender det tit med skilsmisse'.

Hvor længe lærerforholdene holder, vides ikke, men det er tydeligt, at mange af parrene er så glade for at dele tilværelse, at de ikke kan undvære hinanden i skoletiden. 35 procent af de samboende medlemmer har nemlig valgt også at undervise de samme børn. Spørgsmålet er så, om det gør lærerne lykkelige at være så tæt forbundne.

Sexolog, parterapeut og socialrådgiver Lotte Juul Andreasen, som selv har været lærer, mener, at der er klare fordele i at have det samme erhverv:

'Det er vigtigt, at man kan diskutere de ting, der fylder i ens liv, med sin partner. Det kan lærerne, fordi de har et arbejdsfællesskab, i og med at de har den samme uddannelse og ofte også den samme arbejdsplads. På den måde kan de hjælpe og støtte hinanden'.

Man kunne have den formodning, at lærerne på den måde bliver for indspiste. Og det mener Lotte Juul Andreasen også kan være et problem, men ikke for lærerne.

'Jeg er ikke sikker på, at lærerne selv opdager det. Det er mere venner og bekendte og familien, der synes, de snakker skole hele tiden. Det er jo dødssygt at komme ind i sådan et selskab, hvis man ikke har den samme baggrund. Men jeg tror, det mere er et problem for andre, end det er for parrene indbyrdes'.

For mange kvinder

Der er en kraftig overvægt af kvinder i Danmarks lærerkorps. Så der er ringe chance for, at alle lærere kan blive indgifte. Det er måske også forklaringen på, at der procentuelt er langt flere mandlige lærere end kvindelige, der bor sammen med en anden lærer. Hele 26 procent af de mandlige lærere, skoleledere, børnehaveklasseledere og pensionister bor sammen med en lærer. Det samme tal for kvinder er nede på 15 procent. Med andre ord har langt flere kvinder end mænd altså måttet stille sig tilfreds med en partner fra et andet erhverv.

Formanden for DLF, Anni Herfort, er ikke chokeret over, at så mange af hendes medlemmer kysser i krogene. Hun troede, at der ville være flere.

'Jeg er helt sikker på, at tallet er større end en femtedel. For medlemskontoret tager jo ikke alle dem med, der bor sammen med lærere, der er i et andet regi, ungdomsskolelærere, handelsskolelærere eller andet'.

Hun vil dog gerne tage en smule ansvar for de mange lærerpar på sig.

'Måske har DLF en lille andel i det på grund af kurser og konferencer. Der kan jo godt være en del af lærerne, der har hittet hinanden der. Det har jeg da hørt om'.

Anni Herfort og Lotte Juul Andreasen tror begge, at mange finder hinanden på seminariet. Men det kan rektor for Zahles Seminarium, Chresten Kruchov, ikke bekræfte.

'Selvfølgelig har vi kærester herinde, men jeg har indtryk af, at der er lige så mange kærester i andre systemer. Det er måske sådan, at det er her, kontakterne indledes. Så hvis man gjorde det op efter nogen tid, så ville man måske se, at de unge finder sammen med en, de har gået på seminariet med. Men spørgsmålet er, om ikke de først bliver rigtige par ude på arbejdspladserne'.

Når Chresten Kruchov tænker tilbage på den skole, han selv arbejdede på, så var der tre til fire, der fandt hinanden undervejs.

Anni Herfort ser dog ikke noget underligt i, at der er så meget romantik i luften på de danske skoler.

'Lærere er jo gode folk, og derfor finder de selvfølgelig hinanden'.-

Tallene bag procenterne

Et udtræk fra Danmarks Lærerforenings medlemsregister viser, at der er 74.537 lærere, børnehaveklasseledere/assistenter, skoleledere og pensionister. Deraf 47.337 kvinder og 27.200 mænd.

14.464 af disse medlemmer bor sammen.

Ud af de aktive medlemmer, der bor sammen, hvilket vil sige uden de 2.541 samboende pensionister, er der 4.150, der arbejder på samme skole.

De studerende er ikke taget med, da mange bor på kollegier. I statistikken ville de have samme adresse og derfor optræde mere forelskede, end de i virkeligheden er.