På falderebet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Oh, hvilken salig jubel nu, hvor skolen er blevet tyst,

og der igen kan bades ved Jammerbugtens svale kyst.

De mange lange møders tid er ovre, nu bliver livet meget sjovre.

Var du træt og tung og mør, nu gør det godt at være på de bøgelyse danske øer.

Når ferien har varet en uges tid, begynder man at kunne det. Skolen fortoner sig. Et andet liv, ingen spekulationer, en dorsk driven omkring. En solvogn og en bog. Et barnebarn og et hav. Lærkesang over jordbærmarker. Spise ude så længe, at man til sidst har mange trøjer på under tæpper og alligevel er stivfrossen.

Sidste sommer blev dog idyllen spoleret, jeg husker det grangiveligt. Just som jeg stod en dejlig, solfyldt formiddag i færd med mit yndlingsjob: at pudse mine smukke, antikke roser af, cyklede postbudet ind. Med fredfyldt sind tog jeg imod brevene, men hvad ser jeg: Mit nye skema fra skolen. Det var forkert af mig at åbne det brev så smuk en dag. Let nok at være bagklog. To skematimer mere sat på til samme løn. Mit blodtryk steg på rekordtid til uanede højder, rasende smed jeg rosensaks og kurv fra mig og løb ind for at ringe til et par kolleger. 'Har du også fået brev med forkert skema i?'

'Jamen, det er jo den nye arbejdstidsaftale . . .'. 'Der må alligevel være en fejl. Skal jeg finde mig i der her?'

To rådighedstimer - i sig selv en ydmygelse at slutte karrieren af med noget så sølle som at stå til rådighed for hvad som helst - til de samme småpenge. For at føje spot til skade var vi tilmed blevet rådet til at stemme ja til Overenskomst 99. Det må være forståeligt for enhver, at man med årene bliver mere utilbøjelig til at tage imod råd. - Så henslæbte jeg et skoleår med en masse vikartimer. Alle ved, at det job ikke er helse for sjælen, selv om de ikke var lige frygtelige alle sammen.

Senere lagde jeg øre til mange andre læreres rædselsberetninger om skemaer forårsaget af den nye aftale. Uigennemsigtige og usammenlignelige arbejdstider, som skaber frustration og stress.

Men nu kan intet brev fra skolen i ferien distrahere mig fra rosens duft og himlens blå.

Falderebet strammes velbehageligt.

Else