Anmeldelse

Mod nye hjem / Nybyggerne

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Endelig kom slutningen af Mobergs udvandrersaga "Nybyggerne" i letlæst udgave med et godt lydbånd/god cd til. Næsten syv timer tager det at lytte sig igennem tredje og fjerde del af fortællingen om en lille flok bønder, der kom fra små kår i Sverige. Det kan synes af meget, og hvis man blot skal lytte til fortællingen, kan man også synes, at det går lige vel langsomt. En trænet læser vil blive utålmodig, da man vil kunne læse den betydeligt hurtigere. Men for den svage læser er det et absolut plus, at man kan få læst fortællingen op i et jævnt tempo, der gør, at man får bedre fat i indholdet. Det hjælper at kende sproget og kulturen.

Da jeg i efteråret anmeldte Mobergs første del (i letlæst udgave i to bøger) "Udvandrerne", sluttede fortællingen med det store håb om det nye land: Amerika. Det skal vise sig, at det er meget sværere at etablere sig i det udenlandske, end de havde forestillet sig. Vi følger svenskerne på deres ti uger lange hestevognstur fra New York til Minnesota, hvor de skal begynde et nyt liv som bønder. Men livet er fuldt af overraskelser, sorger og glæder. Til sidst møder vi den nu gamle Karl Oskar, hvis kone er død i barselsseng, en yngre svoger er død efter et mislykket guldgravereventyr i det østligste Amerika, og det yngste barn er død af kolera. Alligevel er der håb at spore, da fortællingen slutter, for børnene og børnebørnene bliver amerikanere.

Jeg vil ønske, at denne bog vil blive brugt flittigt. Ikke kun af læsesvage i specialundervisningen, men også i normalklasserne, hvor der er et øget fokus på god ældre litteratur, samt i dansk som andetsprog med fokus på det at være fremmed i sit eget land.