Anmeldelse

Koreakrigen / Vietnamkrigen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Måske nogen vil tænke, at det drejer sig om konflikter for længe siden i en fjern del af verden. Men Koreakrigen, der udspandt sig i starten af 1950'erne, og Vietnamkrigen, som fandt sted i 1960'erne, lever stadig i manges bevidsthed.

Begge krige indeholder elementer af efterkrigstidens trusler om krig mellem stormagterne. I begge tilfælde var det en kommunistisk ledet aggression fra nord, støttet af Sovjetunionen og Kina, mod en amerikansk støttet modpart i syd. Bøgerne berører i begge tilfælde amerikanernes frygt for, at en kommunistisk aggression ville kunne brede sig til andre dele af verden, og dermed var krigene et billede på frygten for, at den "kolde krig" skulle udvikle sig.

Bøgerne giver et tilbageblik på årsagerne til krigsudbruddet. Hvem parterne var, konfliktens udvikling, og hvordan man etablerede en fredsafslutning. De indeholder begge kort med krigens udvikling trin for trin. Godt for at skabe overblik hos læseren. Derudover giver bøgerne en status over, hvordan eftertiden har påvirket de to steder, hvor forskellige fredsløsninger blev resultatet. Til sidst giver bøgerne en kort datoliste med de vigtigste begivenheder, en kort beskrivelse af de vigtigste involverede personer og en litteraturliste til videre læsning.

Bøgerne egner sig til elever, som i skolens ældste klasser vil arbejde med en af de to krige, for eksempel i forbindelse med projektopgaven, og som her kan finde mange grundlæggende oplysninger om krigene i en overskuelig form. Men bøgerne henvender sig også til læreren, der ikke lige har de to krige som første vidensområde. Her kan man få et overblik, der kan danne grundlag for et undervisningsforløb om Vietnam- eller Koreakrigen eller for et delemne i den kolde krig eller for at vejlede en elev, der ønsker at arbejde med krigene.