Kan man strejke og holde ferie på én gang

Hovedstyrelsens første møde efter vedtagelsen af mæglingsforslaget

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vil kommunalpolitikerne gennemføre den kvalitetsskole, som Kommunernes Landsforening har forpligtet dem til i det såkaldte 'bilag 3', 'En skole på vej', der er en del af den nye overenskomst?

Eller vil de skære ned på folkeskolen, hvor de kan, uanset stigende elevtal? De to spørgsmål kan der ikke svares på, men de var til debat, da hovedstyrelsen mødtes i sidste uge. Første prøve på kommunernes moral bliver sensommerens og efterårets forhandlinger om budgetterne for det første år i det nye årtusind.

Anni Herfort indledte hovedstyrelsens første møde efter vedtagelsen af forligsmandens mæglingsforslag med at remse en lang række aktiviteter op, som skal sikre, at kredse og tillidsrepræsentanter bliver klædt solidt på til de lokale forhandlinger - og altså også, at man kan gå ind i drøftelserne med forældre, politikere og offentlighed om, hvad der skal til for at gennemføre den kvalitetsskole, som efterspørges.

Den egentlige evaluering af forhandlingsforløbet venter til efter skolernes sommerferie, men der blev dog krydset klinger om hovedstyrelsens egen konfliktforberedelse, som fyldte en del kort tid før afstemningen om mæglingsforslaget. Alt det praktisk-tekniske og økonomiske var forberedt til strejke. Og der var - både på mødet i sidste uge og før afstemningen - bred enighed om, at en konflikt er alle medlemmers - uanset om man selv skal strejke. Selv om det også var tydeligt, at DLF ikke er en fagforening med strejketraditioner.

'Jeg må sige, at jeg var noget rystet over, at der tilsyneladende var lokalkredse, der forestillede sig, at de overhovedet ikke skulle foretage sig noget, når de ikke selv havde medlemmer, der skulle strejke', sagde Randi Bøyesen.

For og imod at tage på ferie

Men uenigheden i hovedstyrelsen drejede og drejer sig først og fremmest om, hvordan man skal agere under en konflikt, som løber ind i skolernes sommerferie.

'Jeg kan ikke have ondt af, at folk, der strejker, tager på ferie. Det er udtryk for en slap misundelse, hvis man er imod det', mente Rigmor Jark, mens flere andre argumenterede for, at alle selvfølgelig skal 'stå til rådighed', hvis de får udbetalt strejkestøtte.

'Hvis man tager på ferie, når man er i strejke, eller hvis man på anden måde bevidst saboterer foreningens linje og viser manglende solidaritet over for andre medlemmer i konflikten, så må det selvfølgelig kunne få konsekvenser', mente organisationsudvalgets formand, Karsten Holst.

Lotte Lange var imod, at hovedstyrelsen vedtog noget om den slags konsekvenser.

'Det er et elendighedspapir, og det er lavet i en situation, hvor man skræmte hinanden, fordi der var udsigt til, at vi kunne komme i konflikt i en ferie', mente hun.

'Det virkede, som om alle ikke ville indse alvoren, og fik det til at lyde, som om konfliktaktioner bare er noget, man deltager i, hvis man har lyst, og det i øvrigt passer ind i ens private planer', sagde Jan Niedersøe.

Jørgen Stampe opfordrede indtrængende til, at man gemte diskussionen.

'Det er rigtigt, som flere har sagt, at vi skal træffe beslutninger om den slags i 'fredstid', men jeg vil bede om, at vi ikke beslutter noget i dag. Lad os få ja-nej-afstemningerne følelsesmæssigt lidt på afstand, og lad os så beslutte os', sagde han.

Og sådan blev det. Når kredsformændenes meldinger om, hvilke lokale aktiviteter der var blevet forberedt, er samlet sammen, ser hovedstyrelsen på sagen igen. Der skal så også tages stilling til, om man skal foreslå kongressen at gøre Særlig Fond større. Både Jan Illum og Søren Eske Christensen argumenterede for at få sat gang i opsparingen inden en eventuel konflikt om tre år, hvor tjenestemændene måske også har strejkeret, og hvor der under alle omstændigheder er kommet flere overenskomstansatte til.

Ny mand i hovedstyrelsen

Da Mikkel Michelsen har søgt og fået en stilling i DLF's kursuskontor, var der en ny mand på hans stol. Afløseren er Kjeld Dichmann Carlsen, han er formand for Bornholms Lærerforening, og han bliver medlem af organisationsudvalget.

Mikkel Michelsens kontakt til Grønlands Lærerforening overtages af Anders Balle. Hans kontakt til Dansk Lærerforening i Sydslesvig overtages af Per Thornberg.314.000 kroner til Kosova

Ingen gaver, tak, sagde Danmarks Lærerforenings ledelse, da man inviterede til 125-års-jubilæum i begyndelsen af maj. I stedet opfordrede man til at sende penge til Kosova. Og den opfordring er blevet fulgt. Helt nøjagtig 206.553 kroner har gratulanterne indsat på Røde Kors' Kosova-konto. I forvejen havde medlemmer og lokalkredse betalt næsten 90.000 kroner til DLF's indsamling til Kosovas lærere, en indsamling, der var besluttet, før Natos bombninger begyndte. Hovedstyrelsen besluttede dengang at supplere op med 20.000 kroner. Disse penge går primært til at hjælpe lærere og lærerfamilier, der er flygtet til Albanien og Montenegro, og de er blevet udbetalt gennem lærernes verdensorganisation, Education International. I alt har de to indsamlinger givet 314.503 kroner til Kosova.