Gebis brændt i kakkelovn – og andre forsikringshistorier

Lærerstandens Brandforsikring fylder 125 år

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Jeg havde spist stegte kyllinger og havde på bordet en tallerken til at lægge benene på. På samme tallerken anbragte jeg også mine forlorne tænder, og da jeg bagefter kastede kyllingebenene i ilden, lagde jeg ikke mærke til tænderne, og de gik derfor med i ilden«.

Skadesanmeldelser er da ikke kedelige. De kan ofte være ubønhørlige kilder til levet liv igennem tidernes skiftende vilkår. Og lærerliv har andre facetter, end hvad der har kunnet iagttages blandt lærere med blankslidt jakkesæt på katederpodier eller i hønsestrikpullover i storrumsundervisning. De havde også et ofte slidsomt liv uden for undervisningstiden.

Lærerstandens Brandforsikring fik historien med gebisset ind i 1948. Ti år tidligere havde lærer E.L. fra Klokkerholm fået udbetalt 25 kroner på grund af en stjernekaster, der var gået amok, og lærer S.J.C. i Mellerup gjorde krav på andre 25 kroner for »vest og viklers, brændt i komfur«. Til rækken af sæsonbetonede skader hører også den lakoniske meddelelse fra protokollen: »Lærerinde K.J., Birkelse: kjole kineser 30 kroner«. Her mente bestyrelsen dog, at lærerinden selv måtte bøde for et fradrag på 25 procent for sin letsindige omgang med fyrværkeriet.

I anledning af 125-års-jubilæet har Lærerstandens Brandforsikring udsendt et underholdende og flot illustreret jubilæumsskrift. Hovedforfatter er tidligere redaktør af Folkeskolen, Jens Christian Jørgensen, med skyldig reverens til tidligere festskriftsforfattere som Albert Johansen og Stinus Nielsen.

Ud over de nostalgiske beretninger og illustrationer får læseren en aktuel gennemgang af Brandforsikringens efterhånden vidt forgrenede virksomhed, som giver et godt indblik i moderne forsikringsvæsen, og så får man ikke mindst mulighed for at fordybe sig i de fine gengivelser af udsnit af selskabets omfattende kunstsamling, der hovedsagelig befinder sig i Kompagnihuset i København, en bygning, der også lægger rum til koncerter, foredrag og andre kulturelle aktiviteter, som Lærerstandens Brandforsikring per tradition har støttet.

Folkeskolen ønsker til lykke med jubilæet.

Jubilæumsbogen kan købes af medlemmer af Lærerstandens Brandforsikring for 125 kroner inklusive moms og forsendelse. Se nærmere på www.lb.dk