Forældre pengeafpresses

Middelklasseskoler kræver ofte donationer af forældre for at give børnene god undervisning

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pengebidrag fra forældre og andre betyder meget i Tyrkiet. Det er for eksempel donationer, der hjælper mindre bemidlede elever med at få skoleuniform. Men donationer kan også give problemer. På nogle skoler bliver forældrene - uofficielt selvfølgelig - afkrævet en kvittering, der beviser, at de har indbetalt penge på skolens bankkonto, ellers risikerer de dårligere undervisning af deres barn.

Det viste en udsendelse i tyrkisk tv i efteråret, der skabte stor debat.

En far til et syvårigt barn fra Istanbul optog sin samtale med en skoleleder, og den er viderebragt i flere tyrkiske medier. Her siger skolelederen, at hvis faren mener, at hans barn er vigtigt for ham, skal han donere penge til skolen, og at donationer under 100 tyrkiske lira (cirka 450 kroner) ikke accepteres. Faren siger på båndet, at Tyrkiets premierminister og justitsminister understreger, at man ikke skal donere penge, men klage, hvis nogle beder om donationer. Hertil svarer skolelederen, at faren bare kan klage, men at alle ved, hvordan det er. Uden donation vil barnet blive registreret og så kun lære at læse og skrive. Da faren spørger, om undervisning gradueres efter donationer, svarer skolelederen: »Hvad skal jeg gøre? Sæt dig i mit sted. Hvordan skal vi betale rengøringsregninger? Og så taler jeg slet ikke om de penge, vi bruger, hvis et vindue går i stykker, eller til telefonregningen«.

Andre forældre bekræftede historien. Undervisningsministerens kommentar var, at der ikke må være første- og andenklasses undervisning baseret på forældres betaling, og at man ville undersøge sagen nærmere.

I lærernes fagforening Egitim-Sen siger man, at det er alment kendt, og at det mest går ud over middelklassen. De rige går på private skoler, og de fattige kan ikke betale noget. Men den økonomiske situation for folkeskolerne er også svær, påpeger Egitim-Sen. For skolerne skal selv betale for vandforbrug, elektricitet, internetadgang og meget andet, så de har brug for donationerne fra forældrene. »Undervisningsministeriet gør dette mod skolerne. De har selv oprettet forældreorganisationerne. Det er nyliberalistisk tankegang fra regeringens side«, siger en talsmand fra Egitim-Sen.

hl@dlf.org