Anmeldelse

Vildfred

Natur og miljø for små og store - marts 2005

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der var engang en digter. Lige siden har han måttet stå model til rigtig meget. Er blevet oversat lige fra engelsk og hindu over kinesisk til volapyk, har leveret topografier lige fra Skagen til Sicilien og er blevet involveret i debatten om såvel seksualnormer som kongehus. Og her i H.C. Andersen-året tager Danmarks Naturfredningsforening og magasinet "Vildfred" ham med god grund til indtægt for dyre- og planteriget og resten af den storslåede natur.

Temanummeret fokuserer på fællesnævneren for digteren og naturen. H.C. Andersen var en formidabel naturbeskriver, og med en mægtig omhu forstod han at anvende fantasien i sin grundige og seriøse udforskning af naturen og dens fænomener.Her er rigeligt at tage fat på også i naturfagene, og temahæftet præsenterer i alt ni eventyr med specielt sigte på naturen. Her behandles emner som sommerfugle, snegle og roser, haren, skarnbassen, skrubtudsen, havdyr og gåseurt og hyld. Her er et citat fra og et kort resume af eventyret, faglig information, forslag til aktiviteter og oplæg til debat om det enkelte emne. Her er også artikler, en spørgekasse, en opslagstavle og andre småopgaver. Naturen i eventyrene kan suppleres med en ny hjemmeside, www.kriblekrable.dk, hvor H.C. Andersen med Ib Spang Olsens stemme vil vise frem og fortælle. Indholdet vil som tema være perfekt at inddrage på de mellemste klassetrin og især i fagsamarbejder i en emneuge. Enkeltdele vil dog også kunne trækkes ud af magasinet og bruges særskilt, hvor det netop passer i klassens årsplan i natur/teknik.I sin dagbog den 23. maj 1848 skrev H.C. Andersen, at han denne dag havde frelst en Regnorm, der blev holdt af en Bille. Og det er ganske vist.